Kuidas häbelikkusest üle saada?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täiskasvanuna võib sõpruse sobitamine tekitada ebamugavust. Kuidas inimestega kohtuda? Kuidas suhelda? Probleemiks on see eriti neile, kes on loomult vaoshoitud.

Introverdid võivad olla väga häbelikud ja suhtlemisel kohmakad, seega tundub neile loomulik olla omaette ja mõlgutada omi mõtteid, kirjutas youbeauty.com. Selles ei ole küll midagi halba, kuid õnnelikuks teeb see, kui elu on sobiv segu üksiolekust ja seltskonnas olekust.

Kui see ei ole loomulikult nii kujunenud, saab inimene ise oma elu muuta ja juhtida, et ta saaks üle ärevusest suhtlussituatsioonide ees ning leiaks rohkem sõpru.

Sea endale eesmärgid

Kui sunnid end inimestega kohtuma, siis see võib tekitada ärevust, sest see on nii hägus ja ebamäärane eesmärk. Keskendu parem kindlale soovile. Näiteks võta endale eesmärgiks, et täna räägid kahe uue inimesega. Kui oled seda teinud, võid rahuneda.

Kasuta sotsiaalmeediat

Facebooki uurimine ei ole nuhkimine. Kasuta suhtlusportaalide võimalusi, et inimesi tundma õppida. Kui kohtad potentsiaalset sõpra, siis võta temaga sotsiaalmeedia vahendusel ühendust. Nõnda saad teda paremini tundma õppida.

Ole abivalmis

Kui oled potentsiaalse sõbraga ühendust võtnud, siis mõtle, mida saaksid tema heaks teha. Võib-olla saad edastada artikleid või postitada tema seinale vajalikke linke? Ühiste huvidega inimesi lausa tõmbab teineteise poole.

Vaata end kõrvalt

Kui suudad end kõrvalt näha, siis see võib muuta su käitumist. Kujutle, et oled avatud, tunned end suheldes hästi ja mugavalt. Kui oled seda vaimselt harjutanud, siis võib see suuresti muuta su käitumist reaalsetes suhtlussituatsioonides.

Esita teised esikohale

Kui keskendud suhtlusolukordades teistele, siis tunned end mugavamalt. Kui lähed peole ja näed, et on teisi, kes seisavad omaette ja tunnevad end ärevalt, siis mine ligi ja tutvusta end. Sa ei ole mitte kunagi ruumis ainus, kes oleks häbelik, hirmul või ebalev. Otsi seltsi, koos tunnete end paremini.

Küsi mõtestatud küsimusi

Inimestele meeldib endast rääkida, seega esita neile küsimusi. Küsimused võiksid olla avatud, nagu intervjueeriksid teist. Selle asemel, et küsida, kus ta töötab, küsi, et mis talle oma töö juures kõige rohkem meeldib. Sellisel juhul keskendutakse vastusele. Küsimuste esitamise nipp kehtib vaid siis, kui oled hea kuulaja.

Valmista end ebamugavateks olukordadeks ette

Kui on kindel olukord, mida pelgad (näiteks kogunemine, kus tead vaid korraldajat), saad end mõttes ette valmistada. Kui otsustad varem, kuidas millelegi reageerid, on sul olukorra üle parem kontroll.

Näiteks võid endaga kokku leppida, et kui kohtad teatud inimest, kes sinus ebamugavust valmistab, siis ei keera pilku ära, vaid vaatad talle otse silma ja naeratad. Olles end varem olukorraks ette valmistanud, reageerid hiljem automaatselt nii, nagu soovisid ning naeratamisest võib peagi saada harjumus.

Söö midagi soolast

Uuringud on näidanud, et sool pärsib stressihormoonide taset. Kui sul on janu, oled sunnitud hirmust üle saama ja liikuma vee poole, mistõttu nimetatakse seda «veeaugu efektiks». See on hea uudis neile, kellele meeldivad kartulikrõpsud.

Leia oma tujutõstja

Positiivsed ja heatujulised inimesed on seltsivamad kui need, kes on depressiivsed ja kehva tujuga. Tõsta oma tuju trenni tehes, mediteerides, päevikut pidades või muusikat kuulates. Leia see, mis sulle kõige paremini mõjub ja tee seda enne, kui pead teistega suhtlema minema. Nii võid olla see, kes astub ruumi enesekindla ja rõõmsana.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles