Ema diabeet neljakordistab sünnidefektide riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimuse järgi võib ema suhkrutõbi suurendada lapse sünnidefeketide esinemissagedust kuni neli korda, samuti esineb diabeetikute lastel rohkem kaasasündinud südamerikkeid ja seljaajusonga.
 

Teadlased analüüsisid veidi üle 400 000 raseduse kohta käivaid andmeid aastatest 1996–2008. 1677 tulevast ema põdes rasestumise hetkel diabeeti ning kui tervetel naistel esines 19 korral 1000st sünnidefekt, siis iga 1000 raseda diabeetiku kohta ilmnes 72 sünnidefektiga vastsündinut, vahendas teadus.err.ee.
 
Uurimusest selgus, et kuna paljud hiljem ilmnevatest võimalikest anomaaliatest kujunevad loote esimese nelja kuni kuue arengunädala jooksul, on siin määrava tähtsusega viljastumisele eelnev veresuhkru tase.

Sünnidefektide esinemise sagedus kasvab drastiliselt koos glükoosisisalduse tõusuga ema veres - seega on suurimaks probleemiks eelkõige planeerimata rasedused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles