Viis nõuannet värskele emale, kuidas uue elukorraldusega harjuda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öised toitmised, mähkmevahetused ja kõik muu, mis vastsündinud beebiga kaasneb, võib jätta mulje, et sinu ainus väärtus on olla ema. Tõsi on, et uus elu on kõige keskmes, kuid oskus muutustega hakkama saada, võib elu palju kergemaks teha.

Kuidas kohaneda suure elumuutusega, mis kaasneb lapse sünniga? Foxnews.com pakkus selleks viis nõuannet.

1. Muuda oma ootusi

Paljud naised eeldavad, et lapse sünd toob lõputu rõõmu. Kui seda aga ei juhtu, tekib paanika, et miks see nii ei ole. Võid tunda end kehva emana, et ei armasta oma last nii, nagu «peaks».

Pealegi on hormoonid pärast sünnitust paigast ära, oled üleväsinud, isiklikud suhted on muutunud ning üritad kohaneda uue elurütmiga. Kõigi nende muutuste taustal on oluline lahti lasta kujutlusest, millisena tulevast elu ette kujutasid. Ära ole enda suhtes liiga kriitiline.

2. Muuda oma vaatenurka

Paljud emad arvavad, et nad pakuvad lapsele kõike: hooldust, rõõmu, toitu ja arenguvõimalusi. Eriti lapse esimesel eluaastal usuvad emad, et nad on ainsad, kes peaksid lapse eest hoolitsema.

Reaalsus on aga teine: ema ei ole lapsele jumal, ta on vaid ema. Tunnista endale, et lapse eest hoolitsemine ei ole vaid sinu kohustus ning lase ka isal rohkem oma lapsega tegeleda. Otsi tuge ka sugulastelt ja sõpradelt.

3. Leina oma minevikku

Olid võib-olla varem tööalaselt kõva tegija ning nüüd koosnevad su päevad räpastest mähkmetest ja beebiokse puhastamisest. Paljudele naistele valmistab raskusi see, et varem oli nende tööelu süstematiseeritud ja kindla režiimiga, kuid nüüd on kõik pea peale paisatud.

Kliiniline psühholoog Kira Bartlett, kes tegeleb sünnitusjärgse depressiooniga, selgitas, et tööl saab tulemuste eest nii-öelda auhindu: ülemus kiidab, kolleeg patsutab õlale, tööl makstakse palka ning lõunapaus on kindlal ajal.

Iga suure elumuutusega tuleb kaasa millegi kaotus. Olgu selleks siis tööga kaasnenud väärtustav tunne, muutunud sõprussuhted, kontroll oma elu üle – nüüd on sul uus identiteet. Oluline on endale tunnistada, et oled millestki nüüd ilma. Alles siis saad uue rolliga kohaneda, kui annad endale loa seda leinata ja edasi minna.

4. Hoolitse enda eest

Sünnitusjärgne periood on väga keeruline ka seetõttu, et sind valitsevad hormoonid on väga erinevad nendest, mis olid raseduse ajal. Ka keha võib olla väga muutunud, nii et on normaalne olla pisut tujust ära. On arusaadav, kui tunned end koleda, hooldamata ja korratuna, kuid pea meeles, et see möödub.

Loo võimalusi, et enda eest hoolitseda. Tee seda, mis laseb sul end paremini tunda: võimle, mediteeri, mine oma mehega kohtingule. Kõik see on hea nii sulle kui lapsele, sest beebid vajavad ema, kes on puhanud ja õnnelik.

5. Hangi abi

Teiste emadega kogemuste vahetamine aitab noorel emal kujundada oma identiteeti lapsevanemana. Toetajatega on see tunduvalt lihtsam. Uue rolliga kohanemiseks võid abi leida nii beebiringidest, internetifoorumitest, kuid ka oma partneriga murede jagamisest ning sõprade ja pereliikmetega rääkimisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles