Perenõustaja: armastus on tegusõna!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõbrapäev on käes ning enamik inimestest vaevab pead, mida oma armastatule või sõbrale kingituseks teha. Perekeskuse Sina ja Mina perenõustaja ja psühholoogi Meelike Saarna sõnul on kõige parem kingitus kallimale pühendatud aeg.

Saarna arvates pole vaja tõstatada küsimust, kas valentinipäeva tuleks tähistada või mitte või kui suure väärtusega ja kas üldse teha kingitusi. «Küsimus on ikka selles, millise sisulise tähenduse inimene traditsioonidele annab ning millised on seejuures tema põhiväärtused,» ütles ta.

Osati on traditsioonidel psühholoogi sõnul ka nii-öelda korralekutsuv eesmärk ja väärtusi meenutav tähendus neile, kel need muidu ehk meelest läheks. «Aga kui sõbrad/lähisuhtepartnerid teineteist ainult tähtpäevadel (sõbrapäev, sünnipäev jms) lille või kingitusega üllatada märkavad, siis on mul küsimus selle suhte tegeliku väärtuse või isegi olemasolu kohta.»

Saarna sõnul oleme oma sõprus- ja armastussuhetes tihti deklaratiivsed, kinnitades, et armastame ja et teine on tähtis – ja siis kaome nende tähtsate inimeste elust oma oluliste tegemiste juurde. «Kui inimestel seisaks meeles, et armastus on tegusõna, oleks paljud suhted ilmselt paremas seisus!» on psühholoog kindel.

Sõbrale või armsamale pühendatud aeg on tema hinnangul kõige kallim kingitus, mida üldse teha võib. «Samuti väikesed, kõige pisemad armastuskäitumised iga päev hoiavad inimest palju õnnelikumana kui kallis kingitus või uhke lillekimp sõbrapäeval.»

Saarna tõdes, et loomulikult on kõik sõbrapäevakingid omal kohal, kuid õnnetunne on ikka hetk ja neid väikesi hetki saab luua enda ellu iga päev. «See, kellel need olemas, ilmselt ei märkagi saginat ameerikaliku sõbrapäeva ümber või vähemasti ei tee sellest liialt suurt numbrit»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles