Nutitelefon diagnoosib depressiooni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Northwesterni ülikooli teadlased lõid mobiilirakenduse Mobilyze, mis inimese tegevuse jälgimise põhjal annab hinnangu tema meeleolu kohta, vahendas Novaator.ee.

«Me üritame luua konkreetse hingeseisundi tuvastamiseks igale kasutajale individuaalseid algoritme,» ütles uuringu juht David Mohr CNET Newsile. Sellised algoritmid arvestaksid inimeste asukoha, tegevuste, sotsiaalse tausta ning meeleoluga, mis võimaldaks kindlaks määrata, kas inimene käitub normaalselt või esineb tal depressiooni sümptomeid.

Olles tuvastanud depressiooni, aitab nutitelefon sellest teavitada meeleolulanguse all kannataja sõpru ja pereliikmeid. «Telefon võib neile helistada või edastada tekstisõnumi, et teavitada vajadusest võtta ühendust depressiooni all kannatajaga,» täpsustas Mohr.

Mobilyze kasutab nutititelefoni olemasolevate andurite, nagu GPSi, Bluetoothi, Wifi ja kiirendusandurite andmeid. Teadlaste eesmärk on välja töötada automaatne süsteem, mis suudaks neid andmeid analüüsides aidata inimesi, kellel on kalduvus depressioonisümptomeid ignoreerida.

Siiani on nad testinud oma süsteemi kaheksal patsiendil, kellel on see Mohri sõnul aidanud depressiooni leevendada. «Patsiendid põdesid juba eksperimendi alguses kliinilist depressiooni ning eksperimendi lõppedes olid neil kõigil kliinilised ja statistilised näitajad paranenud,» märkis ta.

Mobilyze ei ole ainus tervise, emotsioonide ja meeleolu parendamiseks mõeldud nutitelefoni tehnoloogia. Ka eelmisel kevadel müügile tulnud rakendus MoodKit kasutab inimeste meeleolu tõstmiseks kognitiivse ravi meetodeid, pakkudes inimestele vihjete ja näidetena enam kui 150 tujutõstvat tegevust, mis aitavad parandada suhteid, suurendada füüsilist aktiivsust ja tunda elust rohkem rõõmu.

Mohri sõnul on neil plaanis enne oma rakendusega turule tulekut korraldada suvel veel laiaulatuslikum testimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles