Beebidel tuleks lasta toitu ise valida ja suhu pista

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutine uurimus jõudis järeldusele, et beebidel tuleks lasta toitu ise valida ja ise suhu pista, selle asemel, et neid lusikaga toita, vahendas alkeemia.ee.

Uuringus jaotati lapsed kahte rühma – ühtesid toideti lusikaga, teised said ise valida, mida nad suhu pista tahavad. Leiti, et end ise toitvad lapsed valisid maiustuste asemel pigem teisi  süsivesikurikkaid toite nagu röstsaiad, pasta või kartul.

Kui süsivesikuterikast toitu süüa, siis võib arvata, et kaal tõuseb. Siiski olid uurimuses ise end toitvad lapsed vähem ülekaalulised kui lusikaga toidetud. 63st lusikaga toidetud lapsest muutus ülekaaluliseks lausa 8, samal ajal kui 63st ise end toitvast lapsest ei muutunud ülekaaluliseks ükski.

«Ehk loeb lusikaga toitmise puhul see, et lapsevanem on portsjoni valmis teinud ja soovib, et laps kõik ära sööks. See aga viib natuke liiga palju toidu sissesöötmiseni,» ütles uuringut juhtinud Inglismaa Nottinghami ülikooli psühholoogia abiprofessor Ellen Townsend.

Kuigi uuring oli väike, siis näitab see selgelt, et lapsel peaks laskma ise rohkem otsustada, mida ta süüa soovib. Seda juhul, kui vanemad pakuvad talle toitaineterikkaid valikuivõimalusi puu- ja juurviljadest ning proteiini- ja rauarikkaid toite. Süsivesikurikkad toidud meeldivad lastele arvatavasti seetõttu, et neid on lihtsam närida ja meeldivam süüa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles