Kümnendikul veebitesti täitnud naistest võib olla alkoholisõltuvus

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi veebilehel alkoinfo.ee möödunud aastal alkoholitarvitamisega seotud terviseriskide kohta testi täitnutest sai viiendik hinnangu, et tegu on võimaliku alkoholisõltuvusega. Naistest sai sellise hinnangu 11 protsenti, kirjutab kliinik.ee.
 

Alkoinfo.ee vahendusel tegi möödunud aastal AUDIT testi kokku 7689 inimest, kellest 4756 olid mehed ja 2933 naised. Tervist ohustavat  alkoholitarvitamist leiti 36 protsendi vastanute puhul, 11 protsenti vastajatest sai hinnangu, et nende alkoholitarvitamine on tervist kahjustav ning 20 protsendi vastanute puhul oli tegu võimaliku alkoholisõltuvusega.

Kui testi teinud naised kuulusid peamiselt madala riskiga tarvitanute (46 protsenti) ja tervist ohustava tarvitamise rühma (35 protsenti), siis meestest 37 protsenti kuulus tervist ohustava alkoholitarvitamise rühma  ja 27 protsenti võimaliku alkoholisõltuvuse rühma.

Testi teinud naiste seas oli neid, kel on võimalik alkoholisõltuvus, 11 protsenti. Kõige enam vastajaid oli vanuserühmades 18-24 ja 25-34 aastat. Tervist kahjustavat tarvitamist esines nendes vanuserühmades ka kõige enam. Võimaliku alkoholisõltuvusega inimeste arv oli aga suurem vanemates vanuserühmades.

Alkoinfo.ee lehel tehtud testide tulemused näitavad vaid küsimustikule vastanud inimeste tulemusi nende sisestatud vastuste alusel ega ole üldistatavad kogu Eesti elanikkonnale.

AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identification Test) nimelise küsimustiku on välja töötanud Maailma Terviseorganisatsioon ning seda küsimustikku kasutavad oma töös ka perearstid ja nõustajad.

AUDIT test keskendub alkoholi liigtarvitamise ning sõltuvuse esimeste märkide tuvastamisele. Test, mida peetakse üheks kõige täpsemaks, koosneb kümnest küsimusest ning see näitab, millisel riskitasemel on inimese alkoholitarvitamine. Riskitasemeid on kokku neli: madala riskiga tarvitamine, tervist ohustav tarvitamine, tervist kahjustav tarvitamine ning võimalik alkoholisõltuvus. 

***

Alkoholitarvitamise riskipiirid (Allikas: alkoinfo.ee)

Tervise seisukohast pole vahet, milliseid jooke pruukida – nii õlles, veinis kui ka viinas leiduv alkohol mõjutab inimest ühtmoodi. Küsimus on joodava absoluutse alkoholi hulgas.

Arvamus, et kui end mitte purju juua, ei tee alkohol midagi halba, on vale. Kui nautida enamikul õhtutest elukaaslasega pudel veini või rüübata igal õhtul mõned õlled, on seda tõenäoliselt liiga palju ja pikemas perspektiivis võivad sind tabada tõsised tervisekahjustused.

Rangelt võttes ei ole alkoholi tarvitamine kunagi täiesti riskivaba. Kuid siiski võib rääkida piiridest, kus see on madala riskiga.

Täiskasvanud inimese riskipiirid

  • Igasse nädalasse peab jääma vähemalt kolm täielikult alkoholivaba päeva.
  • Mehed ei tohi juua üle nelja ning naised üle kahe alkoholiühiku päevas (kaks ühikut on näiteks umbes üks pooleliitrine õlu, kaks pokaali valget või 1,5 pokaali punast veini) Vaata ka pilti nr. 2, kus on näidatud, kui palju erinevad alkohoolsed joogid alkoholiühikuid sisaldavad.
  • Päevaseid koguseid ei tohi pikema aja vältel nii-öelda tallele panna, et need siis suurema peo käigus korraga ära juua.
  • Ka riskipiire mitte ületavad alkoholikogused ei pruugi alati olla ohutud. Teatud juhtudel peaks alkoholi tarvitamist veelgi piirama või sellest sootuks loobuma.

Rasedus. Kui naine tarvitab raseduse ajal alkoholi, on risk sünnidefektide tekkeks suurem. Seda eriti esimesel 8.–12. rasedusnädalal. Seega on raseduse ajal kõige turvalisem alkoholist üldse loobuda.

Väga kõhnad inimesed. Ligikaudu 60 kg ja väiksema kehakaaluga mehed ning ligi 50 kg ja väiksema kehakaaluga naised peaksid olema alkoholiga eriti ettevaatlikud. Samuti inimesed, kes on dieedil.

Vanemad inimesed. Vanemate inimeste organismid ei tule alkoholi kahjuliku mõjuga enam nii hästi toime.

Soodumused. Inimesed, kelle peres on esinenud alkoholsõltuvust, peaksid olema alkoholi suhtes valvsad.

Ohtlikud koosmõjud. Inimestel, kes on või on olnud sõltuvuses mõnest muust ainest (ravimid, narkootikumid), oleks mõistlik alkoholist hoiduda.

Madala riskiga alkoholi tarvitamine: alkoholi tarvitamine tasemel, millega ei kaasne olulisi tervisekahjustusi ega sotsiaalseid probleeme.

Madal risk: mehed 1–40 g, naised 1–20 g absoluutset alkoholi

Tervist ohustav alkoholi tarvitamine: alkoholi tarvitamine kogustes, mille puhul suureneb risk kahjulike mõjude tekkeks inimese vaimsele ja füüsilisele tervisele, kui jätkatakse samal viisil tarvitamist.

Keskmine risk: mehed 41–60 g, naised 21–40 g absoluutset alkoholi

Tervist kahjustav alkoholi tarvitamine: alkoholi tarvitamine kogustes, mis kahjustab inimese vaimset või füüsilist tervist ja millega võib kaasneda ka sotsiaalsete probleemide teke.

Kõrge risk: mehed 61–100 g, naised 41–60 g absoluutset alkoholi

Väga kõrge risk: 101 ja rohkem g, naised 61 ja rohkem g absoluutset alkoholi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles