Kuidas mõjuvad vägistamisdroogid?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On olemas palju erinevaid uimasteid, mida vägistajad kasutavad, et kergemini oma ohvriteni jõuda. Selliste uimastite toime võib olla küll üsna erinev, kuid enamiku puhul saab siiski välja tuua mõned sarnased tagajärjed, kirjutab Eesti Seksuaaltervise Liidu veebileht amor.ee.

Nad põhjustavad reaalsustaju kadumist

Uimastid muudavad su üsna abituks. Nad võivad põhjustada uimasust ja nõrkust, kogu su keha võib tunduda täiesti lõdvana või sa võid isegi minestada. Võib juhtuda, et kaotad reaalsustaju ja ei suudagi vägistajat takistada. Üks sellistest uimastitest, ketamiin, võib põhjustada isegi tugevat transilaadset seisundit, kus ohver on küll ärkvel, kuid ei suuda tajuda enda ümber toimuvat.

Nad põhjustavad mälukaotust

Enamik sellistest uimastitest, kaasa arvatud alkohol, võivad tekitada mitmetunnise mäluaugu, nii et sul on väga raske meenutada, kas sind vägistati või mitte. Isegi kui sa mäletad, et olid kellegagi vahekorras, võib see kujutluspilt olla nii ähmane, et sa ikkagi ei tea, kas sa olid vahekorraga nõus. Seega ei suuda sa ka otsustada, kas peaksid sellest politseile teatama või mitte.

Nende jälgi on organismist raske leida

Paljud uimastid läbivad organismi väga kiiresti ja nende jälgi on organismist väga raske leida. Seetõttu on äärmiselt oluline vägistamisest võimalikult ruttu teatada, sest mida kauem sa ootad, seda keerulisem on hiljem tõestada, et sind uimastati.

Nende mõju on sarnane alkoholi mõjuga

Kui su joogi sisse on uimastit segatud, võib su käitumine ikkagi jätta mulje, nagu oleksid sa väga purjus. Mõned neist uimastitest tekitavad ka sinus endas tunde, nagu oleksid sa lihtsalt üleliia purjus. Kui sa tarbid koos sõpradega alkoholi, ei pruugigi su sõbrad aru saada, et sinuga on midagi muud lahti.

Tegelikult ei pruugi sa ka ise tunda, et midagi on valesti. Mõnede uimastite mõju kadumisel tekkivad nähud meenutavad samuti pohmelli (kaasa arvatud mäluauke), nii et kui sa järgmisel päeval ärkad, ei pruugi sa üldse arugi saada, et sind eelmisel õhtul uimastati. 

NÕUANDED

Kui sa ühel hetkel tunned, et oled ärkvel püsimiseks liiga purjus, mõtle selle peale, kus sa oled ja kellega koos sa seal oled. Võib-olla oleks mõistlik ennast mõnel kainel ja usaldusväärsel sõbral lasta koju viia või takso kutsuda.

Otsi märke, mis näitaksid, et su joogi sisse on midagi lisatud – jook kas maitseb kummaliselt või näeb veider välja, su pea käib ringi, sa oled väga uimane või lihtsalt tunned, et oled liiga palju joonud.

Sellised uimastid toimivad väga kiiresti ja seega peaksid sa ka võimalikult ruttu abi otsima. Kui sul ei ole kavas üldse alkoholi juua, tuleks siiski meeles pidada, et uimastit võib segada ka ükskõik millise mittealkohoolse joogi sisse.


Kuidas käituda?

• Pea alkoholi tarbimisega piiri ja ära unusta, et erinevad inimesed kannatavad alkoholi erinevates kogustes.
• Ole ettevaatlik avatud pudelite suhtes, millest sulle pakuvad juua kas täiesti võõrad inimesed või need, keda sa eriti hästi ei tunne. Tee ise pudelid lahti või lase need avada baaritöötajal.
• Ära joo valmis segatud punši, kuna sa ei tea, mida sinna on lisatud.
• Ära joo oma jooki, kui see lõhnab või maitseb kummaliselt või näeb imelik välja.
• Ära lase oma jooki silmist – kui sa jätsid joogi tantsima või tualetti minnes lauale, võiksid tagasi tulles mõelda uue joogi ostmisele.
• Kui su pea käib ringi, oled väga uimane ja unine või tunned, et oled liiga purjus, pöördu abi saamiseks sõbra poole. Kui mõni võõras inimene pakub ennast sind baarist, klubist või peolt koju saatma, võib tal olla plaan sind ära kasutada.
• Kui tulid koos sõpradega, kontrollige üksteist, enne kui hiljem lahku lähete.
• Kui kardad, et sind või mõnd su sõpra on uimastatud, kutsu kohe abi.
• Leppige sõpradega kokku, et nemad vaatavad sinu järele ja sina vaatad nende järele.
• Valige enda hulgast kaine autojuht, kes on valmis sind ükskõik mis ajal peolt või baarist koju viima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles