Lastehoid Elionis: rõõmus vaheldus igapäevale

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätrin Elioni Endla büroohoone streigiaegses lapsehoius torni ehitamas.
Kätrin Elioni Endla büroohoone streigiaegses lapsehoius torni ehitamas. Foto: Toomas Huik

Elioni Endla tänava büroohoones oli täna veidi teistsugune päev, sest lisaks tööinimeste saginale oli kosta ka laste kilkeid ja naeru. Naine24 käis koos fotograafiga vaatamas, mida lapsed õpetajate streigi ajal kontorihoones teevad ning kuidas meeleolu on.

Lapsi oli vanematega tööle kaasa tulnud üsna palju. Enamik neist olid kas vanemad lasteaialapsed või koolilapsed esimesest ja teisest klassist. Lapsed vaatasid parasjagu multikaid ja käisid vanematega lõunat söömas, maalingud põskedel.

Elioni meediasuhete juht Ingrid Piirsalu selgitas, et ettevõte pole võtnud seisukohta streigi toetamise või mittetoetamise osas. «Me oleme tulnud vanematele vastu, et neil on sel päeval võimalus lapsed tööle tuua. Siis ei ole muret, et kuhu neid jätta ja mida teha.»

Piirsalu sõnul on lastehoid organiseeritud üle Eesti kõikjal Elioni kontorites. «Meil on neli suuremat büroomaja Tallinnas ja väiksemates esindustes teevad töötajad omavahel graafiku, kes siis saab lapsi hoida. Suuremates majades saavad lapsed telekast multikaid vaadata ja mängida.»

Piirsalu leidis, et see on väga tore, kui töötajate lapsed saavad ka omavahel mängida ja leiavad sõpru. Ta tõi välja, et kokku registreeris streigiaegsesse lastehoidu 44 lapsevanemat ja 59 last. Lastehoid on jagatud ära nelja suurema Tallinna Elioni esinduse maja peale ning palgatud lapsehoidjatele on lapsehoiul abiks 14 lapsevanemat.

Ühe sellise lapsevanemana oli abis Lembe Levo, kel endal on küll kolm last, kelle lasteaed ka streigib, aga ise ta oma lapsi tööle lastehoidu ei toonud. «Muidu oleks siin liiga palju lapsi, mul vaatab ema,» selgitas ta.

«Ma olen palju aastaid lastega kokku puutunud, aga see ei tähenda, et ma peaks tingimata enda omad siia tooma, kui on teine võimalus. Kui neid on väga palju, siis nad väsivad kiiremini ja siis on keerulisem.»

Lapsehoidja Ele Meltsas tundis end laste seas hästi. «Väga lõbus on, hommikul juba oli tuba rõõmu ja nalja täis,» rõõmustas ta.

Kui lapsehoidja aitas lapsi tualetti, siis hoidis pisikestel silma peal Lembe, kes selgitas, et selle pärast ongi lapsevanemate näol toetusisikuid vaja, et hoidjal oleks vajadusel kedagi appi kustuda.

Lembel oli pärast lõunasööki plaan lastele maja peal ekskursioon teha, et neil ikka põnev oleks. «Tegelikult plaanisime multikad alles õhtul peale panna, aga vaatan, et keegi on nad salamisi peale pannud,» muigas ta. «Meil oli pedagoogika, et multikad on alles neljast.» Hommikupoole tehti Naise sõnul lastele näomaalinguid, mängiti palli ja vaadati raamatuid.

Täna oli lastenurk kohviku kõrval, kus olid küll mugavad istmed, aga ümberringi oli üsna palju sagimist ning lastel lõunauinakuks võimalust ei olnud. Piirsalu selgitas, et väiksemate laste vanemad kasutasid enamasti võimalust kodus tööd teha just seetõttu, et neile on lõunauinak veel oluline.

Lembe mainis, et homme peaks paar väiksemat last ka tulema, kuid siis on lastehoid rahulikumas kohas, kus saavad pisemad ehk silma ka kinni panna. «Üldiselt on need lapsed sellises vanuses, et nad elavad need mõned päevad üle ilma lõunauneta,» rääkis ta täna kohal olnud lastest.

5-aastase Elisabethiga käis vahepeal lõunat söömas reglemendi müügikonsultant Marilyn Koor, kes kiitis tööandja vahvat ettevõtmist. «Mul oli tegelikult võimalus jätta ta koju, aga ma mõtlesin, et see saab kindlasti vahva olema,» ütles ta. «Ma oleks võinud ka temaga koju jääda, aga siis oleks see olnud selline tavaline kodupäev. Siin ta saab suhelda. Laps on ikka seltsiv ja ta leidis endale sõbrannasid.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles