Pane lapsed kavalate nippidega rohkem liikuma

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Liigsed kilod mõjuvad väga ohtlikult ka lastele, sest võivad viia südamehaiguste, diabeedi, astma, uneapnoe ja sotsiaalse tõrjutuseni. Kui sõnad trenn ja sport hirmutavad last, siis proovi nutikate nippidega ta rohkem liikuma panna.

Kodused ülesanded ja tantsupausid

Kui laps saab ühe aine kodutööga valmis, siis lase head muusikat ja tantsige koos, kirjutab iVillage. Laps tantsib enamasti hea meelega siis, kui vanemad ka kaasa löövad. Tehke näiteks naljakaid liigutusi ja kopeerige teineteist, lõbutsege!

Viieminutiline tantsupaus paneb lapse südame kiiremini tööle, aga turgutab ka aju. Näiteks avastasid Georgia ülikooli teadlased, et ülekaalulistel lastel, kes hakkasid regulaarset trenni tegema, paranes planeerimis- ja mõtlemisvõime ning matemaatilised oskused.

Anna raskemaid kodutöid

Kükitamine, et korjata maast mänguasju ning aiatööd tugevdavad alaselga ja tuharaid. Lükkamine, tõmbamine ja tassimine annab koormust rinnale, kätele, kõhulihastele ja jalgadele. Kui laps liigutab end kiiresti ja vähemalt 20 minutit, siis teeb see head ka südamele.

Parim viis, kuidas töötegemist tagant utsitada, on teha töid võidu, aja peale. Boonuseks ei jää laps venitama ja töö saab ruttu tehtud.

Rulli välja oma joogamatt

Alusta hommikut lõõgastava joogaga ja õpeta lapsele loomapoose nagu kaamel, kobra, kass, lehm ja koer. Jooga on tore, sest poose on väga palju ja neil on vahvad loomanimed – saate mängida loomaaeda. Jooga ei pane last küll higistama, aga see on väga lõõgastav ja õpetab tasakaalu, koordinatsiooni ja paindlikkust.

Las ta näitleb

Kui lapsele meeldib kuulda unejutte, siis las ta näitleb jutustamise ajal seda, mida ta kuuleb. Samuti võib ta näidelda seda, mida kuuleb muusikas. Kaasalaulmise asemel võib teha käeviipeid ja jalaga rütmi lüüa.

Alusta harjumust

Liikuvad harjumused, mis hõlmavad kogu pere, on parimaks viisiks, kuidas last liikuma saada. Jalutage näiteks iga päev pärast õhtusööki 30 minutit. Lase lapsel rääkida sellest, mida ta näeb - näiteks las loeb üles, mitu punast autot ta kohtab, et ta ei pööraks jalutamisele kui tegevusele liiga palju tähelepanu. Rääkige sellest, mis te päeva ajal tegite.

Õuemängud

Hüppenöör on odav, kuid väga hea treeningvahend. Autosõidu asemel võiks laps koolis käia jalgrattaga. Hoolitse selle eest, et tal oleks õues midagi teha. Ka väike pallike on suureks abimeheks.

Puhake reklaamidest

Kui te vaatate väga palju televiisorit, siis tehke reegel, et iga reklaami ajal võimlete. Hüpake, tehke istessetõuse ja jookske kas või niisama mööda elamist ringi. Mõelge välja huvitavaid liigutusi, mis teevad reklaamipausid lastele lõbusaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles