Eesti maksab üheksat liiki peretoetusi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imiku mõrvanud naise karistus jäi ka riigikohtus jõusse.
Imiku mõrvanud naise karistus jäi ka riigikohtus jõusse. Foto: SCANPIX

Eesti maksab üheksat eri peretoetust, toetusi võivad saada nii kodanikud kui ka siin elamisloa ja – õigusega elavad välismaalased.

Sünnitoetus on ühekordne toetus, mille suurus on 320 eurot.

Sama suur on ka lapsendamistoetus.

Lapsetoetus on igakuine toetus, mida makstakse lapse sündimisest kuni tema 16-aastaseks saamiseni. Lapse õppimisel põhikoolis, gümnaasiumis või põhikooli baasil kutseõppeasutuses makstakse toetust lapse 19-aastaseks saamiseni. Toetuse suurus pere esimese ja teise lapse kohta on 19,18 eurot ning kolmanda ja iga järgmise lapse kohta kuuekordne lapsetoetuse määr 57,54 eurot.

Lapsehooldustasu on igakuine toetus, mida makstakse kuni kolmeaastast last kasvatavale ühele vanemale või vanema asemel lapsehoolduspuhkust kasutavale isikule ning selle suurus on 38 eurot ja 35 senti.

Peres, kus kasvab kuni kolmeaastane laps ja veel kolme- kuni kaheksa-aastaseid lapsi, makstakse ühele vanemale igakuiselt lapsehooldustasu, mis on 19,18 eurot iga kolme- kuni kaheksa-aastase lapse kohta.
Kolme- ja enamalapselises perekonnas, kus on kolm või enam vähemalt kolmeaastast lapsetoetust saavat last, makstakse lapsehooldustasu ühele vanemale iga kolme- kuni kaheksa-aastase lapse kohta summas 19 eurot ja 18 senti.

Üksikvanema lapse toetus on igakuine toetus, mida makstakse juhul, kui lapse sünniaktis puudub kanne isa kohta või see on tehtud ema ütluse alusel. Aga ka juhul, kui vanem on tunnistatud tagaotsitavaks. Üksikvanema lapse toetus on 19 eurot ja 18 senti.

Ajateenija lapse toetust makstakse kaitsejõudude ajateenistuses oleva vanema lapsele ning see on 47,95 eurot.
Eestkostel või perekonnas hooldamisel oleva lapse toetus on igakuine toetus, mida makstakse vanemliku hoolitsuseta jäänud lapsetoetusele õigust omavale lapsele, kelle üle on seatud eestkoste või kelle suhtes on sõlmitud perekonnas hooldamise leping. See toetus on 191,80 eurot.

Elluastumistoetus on ühekordne toetus vanemliku hoolitsuseta isikule, kes on kasvanud lapsena hoolekandeasutuses või erivajadustega laste koolis või kelle üle seati eestkoste või kelle suhtes sõlmiti kirjalik perekonnas hooldamise leping, kui ta asub uude elukohta iseseisvalt elama hiljemalt kahe aasta möödumisel hoolekandeasutuse või erivajadustega õpilaste kooli nimekirjast kustutamisest või eestkoste või perekonnas hooldamise lepingu lõppemisest. Elluastumistoetus on 383,60 eurot.

Seitsme ja enamalapselise pere vanema toetus on igakuiselt makstav riiklik peretoetus, mida makstakse vanemale, eestkostjale või hooldajale, kes kasvatab vähemalt seitset või enamat lapsetoetust saavat last.
Toetuse suurus on 168,74 eurot.

Peretoetuste taotlemiseks tuleb pöörduda elukohajärgsesse pensioniametisse.

Allikas sotsiaalkindlustusamet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles