Kiire kasv varases lapsepõlves võib tagada tugevad luud

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti teadlased tuvastasid, et kasvukiirus looteeas ja varases lapsepõlves on seotud hilisemas lapsepõlves kujuneva puusaluu tugevuse, kuju ja mineraliseerumise ulatusega.

Teadlased mõõtsid 493 lapse kasvu esiteks ultraheliaparaadiga emaüsas 11. kuni 34. rasedusnädalani ning hiljem 6., 12., 24., 36., ja 48. elukuul, et mõõta kasvukiirust, vahendab teadus.err.ee.

Kui lapsed said kuueaastaseks, mõõdeti luutihedust mõõtva skänneriga nende puusaluu suurust, tihedust ja kuju. Selgus, et nii poistel kui tüdrukutel oli pikkuse kasv positiivses seoses luu mõõtmete, mineraliseerumise ja reieluu kaela läbimõõdu suurenemise ning painduvusega.

Leiti, et eriti oluline oli lapse kasv hilises looteeas ja kahe esimese eluaasta jooksul ning see teadmine annab teadlaste sõnul võimaluse ennetada hilisemaid luudehõrenemisest tingitud luumurde.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles