Poliitilised vaated mõjutavad partnerivalikut

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeva vastuoluline ja erakondlik poliitiline keskkond võib teadlaste sõnul mõjutada partnerivalikut - enamik abiellub vaid sellega, kelle poliitilised vaated kattuvad tema omadega.

Parteidevahelise kibeda suhtluse tõttu ei tohiks olla raske märgata potentsiaalse partneri vaateid. Rice’i ja Nebraska-Lincolni ülikooli teadlased leidsid, et poliitilised vaated on inimestele isegi olulisemad kui iseloom või välimus, vahendab psychcentral.com.

Teadlased uurisid enam kui 5000 abielupaari füüsilisi omadusi ja iseloomuomadusi ning leidsid, et inimesed valivad instinktiivselt kaaslase, kes jagab samu sotsiaalseid ja poliitilisi arusaami.

«Tuleb välja, et inimesed osutavad kaaslase leidmisel välimusest ja iseloomust suuremat tähelepanu hingesugulusele, et leida keegi, kes jagab nendega samu poliitilisi, usundilisi ja sotsiaalseid vaateid,» selgitas uuringu juhtiv autor John Alford.

Uurides ühiseid omadusi, leidsid teadlased, et kõige vähem kattusid kaaslastel füüsilised omadused nagu pikkus, kaal ja kehakuju ning iseloomujooned nagu avatus ja impulsiivsus. Poliitilise ideoloogia määr oli aga väga kõrge, kuigi sellest veelgi olulisem oli see, kui tihti keegi kirikus käib.

Uurijad soovitasid naljatledes inimestel tutvusi sobitades loobuda astroloogiast ja tähemärgi asemel küsida teiselt otse, keda ta poliitikas pooldab. Nende sõnul mängib inimeste kalduvus valida partner endaga sarnasest religioossest, sotsiaalsest, majanduslikust ja hariduslikust ümbrusest väga väikest rolli. Üllatavalt ei leidnud nad erilisi tõendeid, et üks partner võiks teist aja jooksul mõjutada ja teda oma vaadetes veenda.

Uuringu kaasautor John Hibbing nentis, et nad eeldasidki, et abikaasade vahel on tugev poliitiline side. Üllatuseks tuligi aga see, et inimestele on poliitilised vaated olulised juba suhet alustades ning need ei muutu oluliselt kooselu jooksul.

Hibbingi sõnul on vanematel väga suur roll laste arusaamade kujundamisel. Näiteks, kui mõlemad vanemad on parempoolsed, siis ei kujune lapsel vasakpoolseid vaateid. Abielu seega ei rikasta poliitilist kompotti, vaid kinnitab käimasolevat ideoloogilist polarisatsiooni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles