Moetööstuse inetu tõde

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modell Sara Ziff 2005. aastal.
Modell Sara Ziff 2005. aastal. Foto: SCANPIX

Moetööstuse kohta liiguvad erinevad müüdid ja kuulujutud. Vaevalt, et keegi on väga üllatunud, et «kõige ilusam äri» ei olegi nii väga glamuurne.

Mida teevad pensionile jäänud modellid? Selle küsimusega puutuvad varem või hiljem kokku kõik tüdrukud, kes on otsustanud moelavadel põhitööna leiba teenima hakata, kirjutab geniusbeauty.com. On neid, kes eelistavad isegi karjääri tipus sootuks pere luua, kuid on ka neid, kes loodavad moega tegelema jääda ja proovivad võimalikult vara kätt stilistidena, näitlejatena, fotograafidena või ehete/särkide/mütside valmistajana.

Modell Sara Ziff lõi organisatsiooni Model Alliance, mis kaitseb modellide õigusi. 29-aastasel Saral läks modellina väga hästi, kuid kuus aastat tagasi otsustas ta selle töö jätta ning suundus õppima Columbia ülikooli. Ülikoolis tuli naisele idee luua ühendus, mis kaitseks modelle ning teda toetas ka Diane von Fürstenberg, kes juhib Ameerika moedisainerite nõukogu.

Diane von Fürstenberg on varemgi avaldanud arvamust, et modellid peaksid välja nägema terved, mitte kuivetunud ja kõhnad. Fürstenbergile ei meeldi see, et noorte naiste dieet koosneb enamasti šampusest ja sigarettidest. Disaineri kaebuse peale kaaluti võimalust, et enne šõusid võiks modellidele pakkuda korralikku einet. Veel soovitab nõukogu disaineritel mitte palgata neiusid, kes on alla 16 aasta vanad. Paraku on väga vähesed nende nõuannetega kaasa läinud.

Šveitsi päritolu Valeria Sestic lõi moelavadel laineid eelmisel sügisel, mil osales New Yorgis 15 päeva jooksul kuueteistkümnel moešõul. Sel ajal oli ta kõigest 14 aastat vana, kuigi agendid väitsid probleemide vältimiseks, et ta on paar aastat vanem. Kui tõde päevavalgele tuli, oli juba liiga hilja. Valeria on disainerite seas väga suures hinnas, sest väidetavalt on ta lavalaudadele lausa loodud ning tal on piisavalt kogemust, et tunda end, kui kala vees.

Sara Ziff ja tema mõttekaaslased (modellid, inimõiguste aktivistid ning ka advokaadid) ei nõustu selle olukorraga. Ziff ja teised naised on varase modellikarjääri alguse, vastuvõetamatute töötingimuste, narkootikumide ja anoreksia propageerimise ja seksuaalse ahistamise vastu.

Model Alliance’il on raske võidelda seksuaalse ahistamisega, sest vastavatest süüdistustest on moemaailmas väga lihtne end puhtaks rääkida. Heaks näiteks on skandaal moefotograaf Terry Richardsoniga, kel on tavaks teha väga provokatiivseid pilte, mis ei erine stiililt pornograafiast. Provokatiivsed on ka piltniku töövõtted. Nii mõnedki algajad modellid on tunnistanud, et Terry on sundinud neid tegema selliseid asju, mida ajakirjade tarvis tavaliselt ei tehta. Fotograaf väitis aga, et see on kõigest edutute modellihakatiste kättemaks.

Peagi kinnitas ka tippmodell Rie Rasmussen koos teiste tüdrukutega, et Terry väärkasutab oma ametipositsiooni ja läheb liiga kaugele. Sellest hoolimata hajus skandaal väga kiiresti. Richardson teeb jätkuvalt koostööd mõjukate moeajakirjadega.

Modellide probleemid

Model Alliance koostas käesoleva aasta veebruaris New Yorgi moenädalal ulatusliku küsitluse, mis kinnitasid ammu levinud kahtlusi.

  • Enam kui pooled modellidest alustasid tööd vanuses 13-16.
  • Enamiku vanemad ei lähe oma teismeliste tütardega castingutele ja proovidesse kaasa.
  • Üle 80 protsendi tunnistas, et on tarvitanud narkootikume ja 50 protsenti neist on tarvitanud kokaiini.
  • Pea kolmandik modellidest kinnitas, et teda on sunnitud seksima mehega, kellega ta on tööalaselt kokku puutunud.
  • 29 protsenti ütles, et kogeb sagedasti seksuaalset ahistamist.

Sara Ziff lisas ise, et see on kõigest jäämäe tipp. Paljud modellid kurdavad, et peale ahistamise on pidev pinge kehakaalu pärast ja mitmed kannatavad depressiooni all. Ziff loodab muuta ka modellidele maksmise süsteemi, sest on teada, et paljudele pakutakse töö eest riideid ja jalanõusid. Ziffi arvates on see väga ebaõiglane.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles