Mitme asja korraga tegemine võib parandada kognitiivset võimekust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hong Kongi ülikooli teadlaste sõnul oskavad sageli erinevaid meediakanaleid koos tarbivad inimesed paremini integreerida erinevatest meeleelunditest pärit infot mingi konkreetse ülesande täitmisel.
 

Eriti nooremad inimesed tegelevad sageli üheaegselt sõnumite saatmise, muusika kuulamise, veebis surfamise, meilide, videote, arvutimängude või sotsiaalvõrgustikega, vahendab teadus.err.ee.
 
Varasemad uuringud on näidanud multitegumtöö (multitasking) halvavat mõju mõnedele kognitiivsetele funktsioonidele, nagu selektiivne tähelepanu, uuele ülesandele ümber lülitumine ja töömälu.
 
Hong Kongi teadlased otsustasid aga uurida, kuidas suudavad erinevad inimesed integreerida visuaalset ja kuulmise teel saadud informatsiooni, võttes vaatluse alla 63 katsealust vanuses 19–28 eluaastat.

Katses said kõige paremaid tulemusi ehk suutsid kõige edukamalt ühendada multisensoorse stiimuli need vabatahtlikud, kes olid harjunud multitegumtöötlusega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles