Naisi mõjutab tööl kadedus ja armukadedus rohkem kui mehi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled oma töökaaslase peale kade olnud? Uus uuring kinnitab, et paljud inimesed on tööl kadedust tundnud, naised aga tunnevad seda teisiti kui mehed.

Uurimuse eesmärgiks oli selgeks teha, kuidas mõjutavad armukadedus (rivaali sekkumise tõttu tekkinud ohustatuse või kaotuse tunne suhtes) ja kadedus (vastandumine isikule, kel on oskused, edu ja omadused, mida soovitakse endale) töökoha dünaamikat, vahendab Huff Post. Uurijaid huvitas eriti, kuidas need tunded mõjutavad sugudesisest konkurentsi – see on konkurents samast soost inimeste vahel, mida õhutab soov saada ja hoida «juurdepääsu» vastassugupoolele.

Pärast meeste ja naiste käitumise uurimist Hollandis, Hispaanias ja Argentinas, leiti, et naiste soopõhist kadedust võib prognoosida, kuid meeste puhul seda teha ei saa. «Naised, kel on omavahel suurem konkurents, on oma rivaalide peale armukadedamad, kui nood on atraktiivsed ning kadedamad, kui rivaal on võimukam ja domineerivam,» rääkis uuringu üks juhtidest Rosario Zurriaga. Nii mehed kui naised olid kadedad nende peale, kel olid head sotsiaalsed oskused ja kes tundsid end tööl suheldes mugavalt.

Uuringu tulemused kinnitasid sõbralike suhete loomise oskuse olulisust töökohal. Varasemad uuringud on näidanud, et naistel on sellest suur kasu, kui neil on tööl liitlasi. Eriti olulised on sõprussuhted neile, kes töötavad juhtival ametikohal. Segavaks võib aga saada asjaolu, et enamikule naistele ei meeldi tööl teised naised, kes on atraktiivsed, suhtlevad teistega vabalt ning on võimukad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles