Päikesevannid parandavad töövõimet ja enesetunnet

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Šveitsi teadlased tõestasid, et tugeva valguse käes olemine parandab enesetunnet kuni õhtutundideni ja ergutab meeli.

Teadlasi huvitas eelkõige see, kuidas mõjutab valgus keha ööpäevast rütmi ja kas seda on võimalik ka kunstlikult mõjutada, vahendab teadus.err.ee. Nad viisid läbi katse, milles katsealused kandsid valgussensorite ja kiirendusmõõturitega varustatud käevõrusid ning jälgisid oma unerežiimi.

Kahest kaheksatunnisest sessioonist koosneva eksperimendi käigus veedeti kuus tundi katseruumis - esimese sessiooni ajal oli tegemist hästi valgustatud tingimustega, mis vastasid loomulikule valgusele (1000-2000 lux) ja teise sessiooni kestel oli ruumis kunstlik valgus, mis oli esialgsest päevavalgusest märksa hämaram (170 lux).

Uuriti katsealuste unisust/erksust; hormoonide kontrollimiseks võeti süljeproove; tehti mäluteste ning leiti, et tugeva valguse käes olnud olid erksad õhtuni välja, aga nõrgema valguse käes olnud ilmutasid väsimuse märke ning neil olid ka mälutestis kehvemad tulemused.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles