Küüslauk aitab toidumürgituse vastu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslauk
Küüslauk Foto: SCANPIX

Küüslauk sisaldab aineid, mis on toidumürgituse ravimisel 100 korda efektiivsemad kui selleks mõeldud antibiootikumid.

Kampülobakterid, mis põhjustab ränka toidumürgitust, süüakse enamasti sisse koos linnulihaga, vahendab Genius Beauty. USA ajakirja The Telegraph’i sõnul on viimasel ajal Ühendriikides kõige sagedasemaks probleemiks kanamaksapasteedist tekkinud mürgitused.

Washingtoni ülikooli teadlased leidsid, et küüslauk sisaldab diallüüldisulfiide, mis tungivad läbi kampülobakteri kolooniate kelme ning hävitavad need. Laboriuuringud näitasid, et diallüüldisulfiide mõju on 100 korda suurem kui antibiootikumide erütromütsiini ja tsiprofloksatsiini mõju.

Uuringutes seotud professor Barbara Rasco selgitas, et diallüüldisulfiidideda võiks desinfitseerida köögipindu ning nende abil võiks säilitada pakendatud toitu nagu lihasalat jms.

Muidugi ei ole küüslauk imerohi ning teadlased hoiatasid, et väga raske mürgituse korral ei tasu eeldada sajaprotsendilist paranemist küüslaugu abil. Siiski on sel tervislikul viljal kaks vaieldamatut eelist: kättesaadavus ja kiirus. Kui küüslauku lisada kõikidele linnulihast valmistatud toitudele, ei teki suure tõenäosusega toidumürgitust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles