Kümme hullumeelset müüti samasooliste paaride kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas usud, et homodele meeldivad kõik inimesed, kes on nendega samast soost? Või et heteroseksuaalne suhe on raudselt parem kui homoseksuaalne suhe? Võib-olla peaksid oma põhimõtteid muutma, sest järgmised müüdid kinnitavad vastupidist.

On aeg samasooliste paaride kohta käivad müüdid ümber lükata. Järgmine kord, kui kuulete, et keegi järgmisi lauseid tõe pähe räägib, võtke sõna ja harige teisi, soovitab YourTango.

Müüt #1: geid on valimatu sugueluga, isegi siis, kui on tõsises suhtes.

Fakt: kuigi üldiselt arvatakse, et homoseksuaalsed inimesed ei suuda end takistada mitme partneriga koos olemisest, ei ole homod suurema tõenäosusega valimatud kui heteroseksuaalid. Valimatusel pole seksuaalsusega mingit pistmist.

Geid on sama suure tõenäosusega oma partnerile pühendunud kui heteroseksuaalid. Paljud soovivad emotsionaalset suhet enne seksuaalvahekorda astumist ja ootavad pikka ning monogaamset partnerlust. Üks pikaajaline samasoolisi suhteid vaadelnud uuring leidis, et pärast 12 aastat oli geide suhetes lahkuminekute arv väiksem, kui lahutuste arv heteroseksuaalsete paaride seas. Teine uuring on leidnud, et nii homo- kui heteroseksuaalsetel meestel ja naistel on olnud sama arv partnereid.

Müüt #2: samasooliste paaride lapsed on suure tõenäosusega homoseksuaalsed.

Fakt: uuringud on tõestanud, et samasooliste paaride lapsed ei ole suurema tõenäosusega homoseksuaalsed kui heteroseksuaalsete paaride lapsed.

Müüt #3: enamik lasteahistajatest on geimehed.

Fakt: enamik pedofiile ei ole geimehed. Muideks, umbes 90 protsenti lasteahistajatest on hoopis heteroseksuaalsed mehed.

Müüt #4: geidele meeldivad kõik samasoolised inimesed.

Fakt: selle müüdi aluseks on homofoobia ja see pole üldse loogiline, kui väita sama asja heteroseksuaalide kohta – heterodele ei meeldi ju kõik vastassoost inimesed. Seega miks peaksid homod olema sisse võetud kõigist inimestest, kellel on samad suguelundid, mis neil?

Müüt #5: geidel on teatud elustiil.

Fakt: pole olemas sellist asja nagu «geide elustiil». Homoseksuaalid erinevad vastavalt rassile, vanusele, usule, rahvusele, päritolule, väärtustele jne. Ei ole kehtestatud standardeid, millele ainult homod vastaks. Paljude jaoks on seksuaalne orientatsioon vaid üks osa nende identiteedist ega ole ainus asi, mis neid defineerib.

Müüt #6: samasooliste paaride lapsed on negatiivselt mõjutatud oma lapsepõlvest.

Fakt: on kindlaks tehtud, et samasooliste paaride lapsed ei erine heteroseksuaalsetest peredest tulnud lastest arengu, enesehinnangu, soorollide, seksuaalse orientatsiooni ja sooga seotud küsimuste poolest.

Müüt #7: lesbid otsivad suhet naisega ainult siis, kui neil on meestega olnud halvad kogemused.

Fakt: nii lesbid kui geimehed on öelnud, et neil on olnud meeldivaid ja positiivseid suhteid minevikus vastasugupoolest isikuga. Enamik aga leiab, et samasooline suhe on täiuslikum ning on tõeline peegeldus nende orientatsioonist ja külgetõmbejõust.

Müüt #8: geide ja lesbide kasvatusmeetodid erinevad heteroseksuaalsete vanemate omadest.

Fakt: Ameerika Psühholoogia Ühing on teatanud, et empiirilised uuringud ei ole näidanud erinevusi hetero- ja homoseksuaalsete vanemate kasvatusmeetodites. Homoseksuaalsete vanemate lastel ei ole millestki puudust, kui neid võrreldi heteroseksuaalsete vanemate lastega. Tihti on samasoolised vanemad rohkem koostööd tegevad ja suhtuvad lastesse hellitavamalt. Selle tulemusena on nende lapsed tihti südamlikumad.

Müüt #9: samasoolised suhted erinevad tunduvalt heterode suhetest.

Fakt: uuring, milles kasutati üle 12 000 küsitluse ja üle 300 intervjuu geide, lesbide, abielus heterode ja vabaabielus olevate heteropaaridega näitas, et paaridel on elustiili osas rohkem sarnasusi kui erinevusi. Homo- ja heteroseksuaalsed suhted toimivad samadel põhimõtetel (näiteks söögitegemise ja arvete maksmise osas).

Müüt #10: heteroseksuaalsed suhted on paremad kui homoseksuaalsed suhted.

Fakt: faktorid, mis suhte «kvaliteeti» määravad, on väga individuaalsed, kuid teatud omadused, mida paarisuhte juures rohkem hinnatakse, on enam esindatud samasooliste paaride puhul. Homopaarid on öelnud, et neil on heteropaaridest rohkem autonoomsust, lesbipaarid on aga väitnud, et nende suhtes on rohkem intiimsust, autonoomsust ja võrdsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles