Kui hästi sa vananed?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas ennetada kortsude teket? Millised näojooned näitavad, kas geneetiliselt on sulle kaasa antud suurem kalduvus vananemismärke näidata? Tuleb välja, et kortsud ei olegi ainuke tundemärk, mis tegelikku vanust reedab.

Silmi peetakse hinge peegliks. Nahk aga ennustab, milline vananemisprotsess sind ees ootab. Nahahoolduse eksperdid ütlevad, et nähtavad märgid ja elustiili valikud ning oma pärilikkuse mõistmine võivad anda tulemuseks üllatavalt täpse ennustuse, kuidas Emakese Looduse käed su nägu aja jooksul kujundavad, kirjutab Elle.com.

Kui sul on ümar või südamekujuline nägu, võid uhkust tunda. Kuigi nooremas eas oled ehk oma näojooni kirunud nende ümaruse tõttu, on tõde see, et suurenenud rasvarakkude arvuga näonahk säilitab kauem noorusliku välimuse. Esiletungivad põsesarnad on ka hea tunnusjoon. Kui sul on ilusad kõrged põsesarnad, oled justkui lotovõidu saanud! Su põsed ei vaju aja jooksul kotti, sest nad on tõstetud kõrgemale ja põsesarnad toetavad neid.

Positiivsed omadused on veel tõmmu, melaniinirikas jume (peenikesed jooned ja kortsud tulevad heledamatel toonidel kiiremini esile) ja rasune või kombineeritud nahk. Naharasu mõjub kortsudele vastumürgina, sest hoiab nahaaluse koe niiskuserikkana.

Kuid kui sa pole sündinud eelpool mainitud näokuju või nahatooniga, ei tähenda see, et oleksid hukule määratud – eksperdid nõustuvad, et pärilikud omadused on palju vähem olulised näilise vananemise juures kui seda üldiselt arvatakse. Ainult 20 protsenti vananemist määravatest omadustest on geneetilised. Pärime luude struktuuri ja nahatooni tahes-tahtmata, oluline on see, mida nende omadustega peale hakkame.

Nende faktorite, mida sa omalt poolt kontrollida saad, nimekirja tipus on etteaimatavalt päike. Päike on vananemise suurim kaasosaline. Päikesekiired lõhuvad kollageeni ja elastiini nahas, mis põhjustab kortsusid. Teised teadaolevad süüdlased on suitsetamine, mis vähendab nahas hapnikku, mida nahk vajab kosumise ja elujõu jaoks; samuti ka vähene magamine, mis röövib jumelt vajaliku aja, et toota uued rakud.

Vananemist võib kiirendada ka halb toitumine. Menüü ilma tervislike rasvade, vitamiinide ja vedelikuta võib naha aja jooksul kõhetuks muuta ning hiljem on raske naha normaalset olekut taastada. Süüdistada võib ka stressi, sest see pumpab kehasse põletikulisi mürkaineid, mis koos kulmukortsutamise ja teiste murelike näoilmetega võib kiiresti lõhkuda kollageeni.

Puhkus ja lõõgastumine on ilmselged stressiga võitlejad – kuid ka iluuni võib olla vaikne ründaja. Kuigi uni ise on üks kasulikumaid asju, mida naha heaks teha, on harjumus alati magada külili või lausa näoli kahjulik. Unekortsud võivad tekkida siis, kui magad alati hoides nägu padjal samas positsioonis.

Pole oluline, milliseid ettevaatusabinõusid kasutad, ei saa peenikesi jooni ja kortse siiski täiesti eemale hoida. Kuid nende tekitajatest teadlik olemine võib aidata neid ennetavalt vähendada.
Üks peamisi vanuse reetjaid on üksluine ja ebaühtlaselt pigmenteerunud nahk – fakt, millest Hollywood on hästi teadlik (grimeerijad teevad näitlejate jumele maksaplekke, et neid rolli jaoks vanemaks muuta). Teised märgid on lõdvenenud lõuajoon, kõhnenevad huuled ja nahk, luitunud nahatoon.

Vananedes kaotab kulmu välimine osa oma kuju ja tiheduse, osaliselt loomuliku vananemisprotsessi tõttu ja osaliselt liigsest kulmude kitkumisest nooremas eas. Samasugune karvade vähenemine toimub ripsmetes, ka need muutuvad aja jooksul hõredamaks.

Kõikide muutuste vältimiseks pole tingimata tarvis külastada nahaarsti või lasta endale Botoxit süstida. Elustiili muutuste ja õigete nahatoodete kasutamisega saab vananemist nihutada kümme aastat kas edasi või tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles