Video: Kuidas laps sünnib?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Magnetkuvamise abil saadakse üha rohkem teada, mis inimese ajus toimub – mis meid erutab, mis on vastik. Nüüd jõuti selle meetodi abil veel intiimsemale tasemele – valmis video lapse sünnist.

Esimene naine sünnitas tomograafi all juba 2010. aasta detsembris Berliini Charité kliinikus, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator. Terve ja tugeva poisi sünnitanud naine andis uuringuks nõusoleku juba 28. rasedusnädalal. Salvestamiseks kasutati tavapäraselt suuremat uuringuaparatuuri.

Lõplik video sai valmis alles nüüd. Selles on näha sünnituse väljutusperiood. Klipi saamiseks tehti samadest kehapiirkondadest korduvalt pilte, mille arvuti ühendas ülitäpseks videoks.

Hiljuti kasutati sama tehnikat emaüsas viibivate kaksikute uurimiseks, et aru saada, miks kasvab üks lastest kiiremini kui teine.

Sarnaste klippide abil loodavad arstid lõpuks täielikult aru saada, kuidas laps sünnitusteedes liigub. Kui õnnestub salvestada ka sünnituse algusperioodi, saab luua simulatsiooni noorte ämmaemandate ning arstide õpetamiseks.

Vaata videot SIIT!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles