Radioloog: meil ei ole sellist masinat, mis annaks kindla rinnavähi diagnoosi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Talk
Maret Talk Foto: Terje Lepp

Tänase rinnavähiteemalise artikli kommentaariumis on mitu lugejat kurtnud, et hoolimata arsti juures käimisest avastati neil või mõnel tuttaval rinnavähk alles hilises staadiumis. Palusime Põhja-Eesti regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhatajal Maret Talgil selgitada, miks nii võib juhtuda. 

Maret Talk märkis, et detaile teadmata on äärmiselt raske üksikjuhtumeid kommenteerida - palju sõltub ju ka sellest, millise ajavahemiku tagant on arsti juures kontrollis käidud.

Küll aga tõdes ta, et rinnavähi diagnostika on kindlasti subspetsialiseeritud tegevus. «Seda peaks tegema inimesed, kes sellega pidevalt tegelevad, kes on seda õppinud ja kes seda oskavad.»

Kui patsient ühe arsti seisukohas kahtleb, soovitab Maret Talk julgelt küsida teiste spetsialistide arvamust. Sest kahjuks pole rinnavähk midagi sellist, mida oleks alati kohe väga üheselt näha.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas on rinnavähi sõeluuringut läbi viidud üle viieteistkümne aasta ning haigla radioloogidel, kes rinnanäärmete piltdiagnostika uuringuid teostavad, on Maret Talgi kinnitusel suur kogemus. 

Radioloogiakeskuse juhataja märkis, et kui kokku on regionaalhaiglas 35 radioloogi, siis rinna diagnostikaga tegeleb neist ainult kolm. Ta selgitas, et Euroopa juhised näevad ette, et selleks, et olla pädev, peab radioloog uurima vähemalt 5000 mammograafilist uuringut aastas. Mida rohkem on radioloog mammogramme uurinud, seda täpsema diagnoosi oskab ta ka panna.

«Kahtlemata ei ole sellist masinat, mis laseks diagnoose teisest otsast välja - seal on alati inimene. Ja sõeluuringu puhul just nimelt selleks, et inimlikku subjektiivset momenti vähendada, vaatab iga sõeluuringu mammogrammi veel kaks radioloogi, et oleks veel suurem tõenäosus see muutus rinnast üles leida,» selgitas Talk.

Samuti märkis arst, et kuigi noortel, alla 30-aastastel naistel on rinnavähki haigestumise risk väga väike (samuti on selles vanuses rinnad röntgenoloogiliselt mitteläbipaistvad ning kaebusteta naiste rindade mammograafiline uurimine ei ole kliiniliselt põhjendatud, kuna uuringuga kaasneb teatud kiirguskoormus), on just nooremate naiste vähihaigus rinnas sagedamini kiire ja agressiivse iseloomuga.

«Peame endale aru andma, et ka regulaarne rindade mammograafiline kontroll ei vähenda vähitekke riski, vaid aitab naistel jõuda ravile võimalikult varases haiguse staadiumis. Vahel on mõned patsiendid vähidiagnoosi kuuldes olnud segaduses: «Käisin pidevalt kontrollis, kuidas mul saab nüüd vähk olla, ma ise ei tunne midagi!»,» märkis Talk, lisades, et erinevalt emakakaelavähi sõeluuringust ei võimalda rinnavähi sõeluuring tuvastada vähieelseid seisundeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles