Üllatavaid võimalusi jääkuubikute kasutamiseks

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitut erinevat jääkuubikute kasutusmoodust oskad nimetada lisaks jää jookidesse lisamisele?

1844. aastal ehitas Ameerika arst John Gorrie õhujahutussüsteemi, mis aitas ravida tema kollapalaviku patsiente. Kuid arsti leiutusind ei piirdunud sellega – teda peetakse ka jääkuubikute vormi leiutajaks. Tänapäeval võime Gorrie'le tänulikud olla, sest saame jahutust oma jookidesse. Kuid lisaks jookide jahutamisele on jääkuubikutel veel mitmeid kasutusvõimalusi, kirjutab Yahoo! Shine.

1. Jahuta toataimi

Toataimed puhastavad õhku, seega hea on, kui neid on ruumis palju. Kui oled hädas nende lilledega, mis asuvad kõrgemal või mis kipuvad alati vett üle potiääre ajama, võid panna jääkuubikud mulla peale ja lasta neil aeglaselt sulada ning mulda imenduda.

2. Vähenda hirmu pindude ees

Teate seda hirmunud pilku lapse silmis, kui lähenete tema näpust pinnu eemaldamiseks talle nõela või pintsettidega. Kui antud piirkonda on enne jääga jahutatud, ei tunne laps eriti pinnu väljavõtmist. Kuigi see ei pruugi vähendada esialgset paanikat, võivad järgnevad eemaldamised olla rahulikumad.

3. Paku koerale, kassile, hamstrile vm koduloomale jahutust

Lemmiklooma veekaussi jää lisamine võib tunduda natuke liigsena, kuid tänapäeval on koduloomad pereliikmed ja tahame neile ju parimat pakkuda. Paljudele koertele meeldib jääkuubikuid ka närida, seega suvisel ajal saab koer jää närimisest jahutust.

4. Rahusta silmi

Paljud teavad, et kurgiviile kasutatakse valutavate silmade puhul, kuid kui kodus parajasti pole kurki, võib kasutada ka jääd. Jää aitab silmi rahustada ja vähendab paistetust. Pane jääkuubikud pehme riide sisse ja aseta umbes 15 minutiks silmadele.

5. Pane kohvikannud, vaasid ja pudelid särama

Kui sul on klaasist esemeid, millel on kitsas kael ning seetõttu on neid raske puhastada, proovi jääd. Lisa jääkuubikuid, soolaterasid, sidrunit anumasse ning keeruta ja raputa mõni minut. Sool on kui nõrk lihvija, sidrun eemaldab rasva ja jää on küürija.

6. Muuda salatikastmed paksemaks

Kui segad oliivõli ja äädikat, et teha salatikastet, võib olla keeruline saada hea, paks koostis. Kui lisad jääkuubiku ja raputad kastmepudelit, muudab see õli jäisemaks ja paksemaks ning kaste on tunduvalt kreemjam. Eemalda jää ja serveeri koheselt.

7. Eemalda närimiskummi

Hõõru jääkuubikut närimiskummi vastu, mis on mõne materjali külge kinni jäänud, lase sel jäätuda ja kraabi näts maha lusika otsaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles