Stress teeb naise aju enneaegu vanaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallide juustega naine.
Hallide juustega naine. Foto: SCANPIX

Vananedes muutub meie geenide aktiivsus - osa geene muutub laisemaks, teised seevastu hakkavad usinamalt tööle. Mida uurijad avastasid?

Ajus saab sarnaseid muutusi jälgida transkriptoomi ehk rakkudes leiduvate RNA molekulide abil – need näitavad, millised geenid on mingis rakupopulatsioonis aktiivsed, kirjutab Novaator.ee.

Berkeley California ülikooli teadlane Mehmet Somel võrdles eri vanuses meeste ja naiste aju transkriptoome.

Tuli välja, et vananemisega seotud geeniaktiivsuse muutused tekivad naistel palju kiiremini kui meestel. Eriti selgesti olid need erinevused näha prefrontaalse ajukoore puhul.

Uurijate jaoks oli see üllatus. Naiste pikem eluiga eeldaks aeglasemat vananemist. Samas on selge, et kõik elundid ei vanane samas rütmis.

Toodi välja naistevahelised erinevused - kiire vananemise märgid olid ajus umbes pooltel uuritud naistest.

Someli sõnul viitab see mitte bioloogilistele põhjustele, vaid keskkonnamõjudele. On teada, et stress muudab geenide tööd ka ahvide närvisüsteemis.

Nüüd plaanib Somel stressi mõju uurida närilistel. Samuti soovib ta võrrelda stressi ja vananemise kiiruse seoseid eri kultuuridest pärinevatel naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles