Kolm suurt müüti kaalulangetuse kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud naised maadlevad elu lõpuni kaaluprobleemidega. Kas oled üks neist ega tea, mida valesti teed?

Leidub palju dieete ja teooriaid, mis lubavad ühel või teisel viisil kaalu vähendada. Aga alati ei pruugi neist kasu olla ning mõned on pelgalt müüdid, kirjutab geniusbeauty.com.

Millised on kõige levinumad müüdid kaalulangetamise kohta?

Ära söö pärast kella kuut õhtul

Igaüks, kes soovib kaalu langetada, teab, et pole soovitatav süüa pärast kella kuut õhtul. Paljud toitumiseksperdid nõustuvad, et rämpstoitu ei tasuks süüa vahetult enne magamaminekut, seega peaks õhtusöök aset leidma kaks või kolm tundi enne magamisaega.

Kui lähed magama kell üheksa, siis peaks tõesti järgima reeglit, et mitte süüa pärast kuut. Aga kui su päev kestab südaööni või lähed magama veel hiljem, võib kõhu jaoks olla tõeline piin veeta kuus tundi ilma toiduta.

Süüa tuleks ainult rasvavabasid sööke

Teine levinud müüt on see, et kaalulangetajad peaksid end pühendama vaid rasvavabadele toitudele. Aga see võib olla ohtlik, sest meie allasurumatu soov on see ülesanne võimalikult kiiresti lõpule viia – kaalu kaotada paari päeva jooksul. Eemaldad dieedist kõik rasva sisaldavad toidud ja asendad madala rasvasisaldusega söökidega, aga see on vale lähenemine.

Tõde on see, et inimene vajab suurt hulka toitaineid, vitamiine ja mineraale, et organism saaks tõhusalt toimida. Kui oluline komponent rasv on sellest protsessist eemaldatud pikemaks ajaks, rikub see kogu ainevahetust.

Selle tulemuseks võib olla tõsine tõrge, millega on raskem hakkama saada kui ülekaaluga. Kõige mõistlikum oleks leida kuldne kesktee: suhtu ühe toidukorra ajal ettevaatlikult toitudesse, milles on rohkem kui 15 protsenti rasva.

Loe tarbitava toidu kaloreid

Kolmas müüt on seotud kilokalorite lugemisega. Kui mõtled asjale loogiliselt, siis keegi ei lähe ju restorani kalkulaatoriga, et kilokaloreid arvutada. Idee seisneb selles, et jälgida tarbitava toidu kogust ja selle mitmekesisust.

Oluline on mitte tasakaalust välja ajada erinevate toitainete sisalduvust organismis. Kui tahad kooki süüa, tee seda, kuid võta väike tükk. Peamine on portsjone vähendada.

Pea meeles, et üks toit ei saa asendada teist. Näiteks pole võimalik õhtusööki asendada pähklite, puuviljade ja marjadega. Pähklid ja puuviljad annavad tunduvalt rohkem kaloreid kui väike tükk lahjat liha, kala või kana koos kerge salatiga.

Suures koguses on väga kalorirohked oliivid ja avokaado. Vastupidine näide: jogurt sisaldab palju kaloreid, kuid seda on raske palju tarbida, seega pole sellest saadavad kalorid olulised – jällegi, kui sa just ei söö kümmet topsi jogurtit korraga.

Ka supp on kaloririkas, aga see annab jõudu ja kuna tegemist on peamiselt vedelikuga, ei mõjuta see kaalunumbrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles