Inimese südamerakud ravivad merisigade rütmihäireid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uurimus kinnitab, et inimese tüvirakkudest kasvatatud südame lihasrakke on võimalik integreerida näiteks südamerabanduse tagajärjel kahjustunud südamesse.

Tulemused viitavad, et uued rakud hoiavad merisigadel ära rabandusejärgsete rütmihäirete ilmnemise, vahendab teadus.err.ee.

Seniste eksperimentide käigus on katseloomadele kunstlikult tekitatud rütmihäireid püütud ravida sellesse nii tüvirakkude kui ka värskelt valminud südamerakkude siirdamisega.

Uues eksperimendis toimetati katseloomade ehk merisigade südamesse inimeste südamerakke - rakendatud geenitehnoloogia meetodite abil kiirgasid need kokkutõmbumisel valgust.

Viimane tõestas, et uued rakud osalesid merisigade südame töös ja nelja nädala järel olid südame kokkutõmbed ravi saanud katseloomadel tunduvalt tugevamad kui kontrollgrupil ning ei põhjustanud rütmihäireid - töörühm leidis, et siirdatud rakud algatasid kahjustunud südamekoe uuenemise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles