Hoidiste retsepte neile, kes jahivad erilisi maitseid

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Tundub hull mõte panna mustikamoosi kanget kohvi ja keeta apelsinimarmelaadi suvikõrvitsast. Kuid tasub proovida, kinnitavad maitseküttidele toidublogija Kätrin Maidla ja Santa Maria profikokk Vahur Kreitsman.

Kuigi omamaised tikrid, sõstrad, õunad ja kõik muu on moosikeetjate seas jälle au sees, igatseb maitsemeel teinekord ka isemoodi maitseid ja eksootikat. Et meil aga apelsine ei kasva, läheks näiteks apelsinimarmelaad üsnagi kulukaks.

Samas saab toidublogija Kätrin Maidla sõnul mõne vallatu köögitriki abil kesktalvel päikese moosipurgis lauale tuua küll – tema teeb apelsinimarmelaadi suuresti suvikõrvitsast, lisades sinna vaid apelsinikoort ja -mahla ning lõunamaist särtsu kaneeli ja  kardemoniga. Moos sobib imehästi hommikuse röstsaia peale, samuti kringli ja šokolaadikoogi vahele.

Magusvürtsikas sibulamoosis, mis sügisõhtul mõnus koos klaasikese veini, kreekerite ja tükikese juustuga, on Maidla aga asendanud sibulad pirnide ja sibulahelvestega. Nii säästab ta end pisaratest, mida ainuüksi väikese purgi tarvis kilo sibulate puhastamisega valada tuleb, ja ahvatleb sibulamoosi sööma ka neid, kes sibulat eriti ei armasta.

Kokk Vahur Kreitsman aga väidab, et küpsetatud korvikesed, mille sees on kange kohviga tembitud mustikamoos ja kõrval vaniljekaste, maitsevad kokku peaaegu nagu kohvi koorega. Oma siidise konsistentsiga porgandimoosi soovitab ta määrida saia-, eriti just bruschetta-viilakatele koos Brie või kitsejuustuga. Kõigis enda hoidisekatsetustes kasutab ta Santa Maria maitseaineid.

Apelsinimarmelaad suvikõrvitsaga
u 1 liiter
•    1 kg suvikõrvitsat
•    125 ml vett
•    200 g suhkrut
•    2 apelsini
•    1 väikese sidruni mahl
•    2 tl purustatud kardemoni või jahvatatud kaneeli
Koori ja eemalda suvikõrvitsa pehme seemneosa, tükelda. Kollase koorega noori vilju pole vaja koorida. Keeda suvikõrvitsat veega madalal kuumusel kaane all, aeg-ajalt segades 30 minutit, kuni suvikõrvits on pehme.

Pese apelsinid ja koori kartulikoorimisnoaga apelsinidelt koor – püüa võimalikult vähe valget osa koore külge jätta. Tükelda apelsinikoor väiksemaks ja lisa potti. Lisa ka suhkur ja sega täieliku lahustumiseni. Keeda kaaneta potis aeg-ajalt segades 20 minutit, et moos pakseneks. Pressi sisse sidruni ja apelsinide mahl, lisa vastavalt eelistusele kardemon ja/või kaneel, sega läbi. Keeda 10 minutit kaaneta potis, et marmelaad pakseneks, ja sule kuumutatud purkidesse.

Sibulamoos pirnidega
u 0,5 liitrit
•    1 kg kõvemaid pirne
•    250 ml vett
•    2 sl sibulahelbeid
•    1 tl jahvatatud kurkumit
•    0,5 tl veskist kivisoola
•    1 sl valge veini äädikat
•    1–2 sl palsamiäädikat
Eemalda pirnidelt südamik ja tükelda väiksemaks, keeda veega kaane all pehmeks. Lisa sibulahelbed, sool ja kurkum, keeda kaaneta potis 30 minutit aeg-ajalt segades, et segu pakseneks. Maitsesta äädikaga, keeda kõrgel kuumusel 5 minutit ning kaaneta kuumutatud purkidesse. 

Mustikamoos kohviga
u 0,6 liitrit
•    450 g mustikaid
•    100 ml kohvi või espressot
•    150 ml vett
•    200 g moosisuhkrut
Pane puhastatud marjad koos suhkru, vee ja kohviga tulele ning keeda vaikselt kuni moosi valmimiseni. Pane kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Tomati-sibula-porrusalat ürtidega
u 1,2 liitrit
•    1 kg tomateid
•    200 g sibulat
•    150 g porrut
•    30 g küüslauku
•    1 dl suhkrut
•    2 sl veskist kivisoola
•    4 tera nelki
•    0,5 tl purustatud musta pipart
•    0,5 tl jahvatatud paprikat
•    värsket basiilikut ja tilli
•    2 sl äädikat
Koori sibulad ning haki koos puhastatud tomatite, porru ja küüslauguga kuubikuteks. Tõsta kõik koostisained, v.a äädikas, potti. Kuumuta keemiseni ja keeda 15 minutit. Keetmise lõpus lisa äädikas. Korja segult vaht ja vala salat eelnevalt kuumutatud purkidesse. Kaaneta purgid ja pane kaas alaspidi jahtuma.

Porgandimoos kaneeliga
u 0,6 liitrit
•    300 g porgandit
•    150 g moosisuhkrut
•    2 g soola
•    350 ml vett
•    3 kaneelikoort
•    kuni 2 sl laimimahla
Koori porgandid, lõika väikesed rattad või tükid. Pane suhkur potti ja lisa porgandid suhkrusse. Kuumuta, kuni suhkur hakkab vaikselt karamellistuma, ja lisa kaneelikoored. Kuumuta ning vala peale vesi. Keeda, kuni porgand on pehme, kontrolli maitset ja võta kaneelikoored välja. Püreesta, pane kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles