Tervislik toitumine: bioflavonoidid kaitsevad keha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsid
Kirsid Foto: SCANPIX

Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg kirjutab ajakirja Tervis Pluss septembrinumbris bioaktiivsete flavonoidide ehk bioflavonoidide (P-vitamiinide) rakke kaitsvast ja kahjulikke aineid väljutavast toimest, mis aitab võidelda kasvajate, põletike, viiruste ja allergiate vastu.

Koos mitmete teiste pigmentidega annavad flavonoidid taimedele värvikirevuse, mistõttu soovitavadki toitumisspetsialistid igapäevaselt toidutaldrikul ja joogiklaasis näha looduslikke värve. Bioflavonoidid on küllaltki kuumutamiskindlad ning need aitavad säilitada ka teisi toidus sisalduvaid vitamiine.

Must sõstar – immuunsust tugevdav, soolestikku kahjulike bakterite eest kaitsev, kolesteroolitaset langetav ja vereloomet parandav toime.

Arooniamarjad – alandavad vererõhku, mõjuvad soodsalt haavandtõve ja ülihappesusega maopõletiku korral.

Saialill – sapieritust soodustav, rahustav, haavandeid ja haavu parandav toime.

Pärnaõied – higistama ajav, diureetiline ja põletikuvastane toime.

Selleriseemned – põletikuvastane toime, viivad organismist vett välja. Seller suurendab nii vaimse kui füüsilise töö tegemise võimet, parandab potentsi.

Kõige rohkem bioflavonoide saab teest, kuid neid on ka kodustes köögiviljades (sibul, lillkapsas, peet, spinat), puuviljades (õun, kirss, tsitruselised) ja marjades (mustikad, mustsõstrad, astelpajumarjad).

Loe lähemalt bioflavonoididest septembrikuu Tervis Plussist!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles