Telerivaatamine annab jõudu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tegutsemistahet ei jagu lõpmatult. Mõnikord saab jaks otsa ja peab end koguma. Taastumist saab kiirendada väikeste trikkidega.

Üheks nipiks ongi kordussaadete vaatamine. Seal on kõik tuttav ja kontrolli all, ainult vaata ning lõõgastu, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Psühholoog Jaye Derrick tegi katseid vabatahtlikega. Pooled katsealused lahendasid väga keerukaid ja korrastatud kujul esitatud ülesandeid. Ülejäänud tegelesid sama tüüpi, kuid pisut kergemate ning vabamalt esitatud ülesannetega.

Seejärel said katseisikud puhkepausi. Pool rühmast kirjutas selle ajal enda lemmikseriaalist, teised aga tegid nimekirja ruumis olevatest esemetest.

Need telesarjast kirjutajad, kes olid varem lahendanud raskeid ülesandeid, kirjutasid väga pikalt ja põhjalikult. Kõik viitas sellele, et nad nautisid seda tegevust ja soovisid mõelda oma lemmiksaatele. See mõjus inimestele väga hästi ning lubas hiljem edukalt lahendada keeruka piltmõistatuse.

Teises katseseerias pidasid vabatahtlikud päevikut. Nad kirjutasid üles oma päevased tegevused ning meediatarbimise. Samuti kirjeldasid katsealused seda, kui energiliselt nad end tundsid.

Päevikute analüüsimisel tuli välja, et pärast millegi raske tegemist vaatasid inimesed suurema tõenäosusega oma lemmikseriaali kordust, panid peale DVD meeldiva filmiga või lugesid lemmikraamatut. Sellised tegevused aitasid neil jõudu taastada.

«Tuttavasse kujutlusmaailma põgenemisel on mõõdetav taastav mõju,» selgitas Derrick. Uurija ei soovita siiski kõikidel pidevalt televiisorit vaadata. Tema kinnitusel soodustab puhkamist ainult lemmiksaadete ja –filmide korduste vaatamine või tuttava raamatu lugemine. Suvalise telesaate vaatamisel sellist kasulikku mõju pole.

Üllatuslikul kombel ei lõõgasta ka lemmikseriaali uute osade esmakordne vaatamine nii hästi kui kordussaated.

Seriaali jälgijal tekib sarja tegelastega omalaadne suhe. Korduse vaatamisel on ette teada, mida tegelased räägivad ja see loob nauditava turvatunde. Selline telerivaatamine võib olla parem puhkus kui päriselus sõpradega suhtlemine.

«Sotsiaalne suhtlus mõjub inimestele positiivselt, kuid mõnikord võib see olla kurnav – kogetakse äraütlemisi, tekib hüljatustunne. Kõik see võib tahtejõudu vähendada,» ütles Derrick. Seepärast polegi mõõdukas telerivaatamises midagi halba.

Vägivaldsed saated teevad agressiivseks ja pidev teleri ees vedelemine süvendab liikumisvaegust, kuid aeg-ajalt mõne meeldiva saate vaatamine suurendab eluga rahulolu.

Uurimus ilmus ajakirjas Social Psychological and Personality Science.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles