Karmen Reinpõld: sportlased, puhkuseaeg on käes!

, spordikolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmen Reinpõld
Karmen Reinpõld Foto: Erakogu

Naine24 spordikolumnist, triatlonitreener Karmen Reinpõld 21CC Triatloniklubist, annab oma esimeses loos nõu, kuidas suvespordihooajast puhata, et varsti uue hooga jälle treeninguga pihta hakata.

Tallinna sügisjooks ja Tartu rattamaraton, kaks suvehooaja rahvarohkeimat spordi tippsündmust, on möödas. Samas järgmist suurt katsumust enamikel suve(vastupidavus)spordi harrastajatel silmapiiril veel pole. Kuidas edasi? Nüüd on õige aeg puhata. Päriselt.

Täiesti lubatud on umbes nädalakeseks jalad seinale panna, diivanipatja tihedamalt kallistada ja kasvõi lihtsalt unistada uuest hooajast ja eesmärkidest.

Vastupidavussportlase hooaeg, mis tavaliselt hakkab sügise keskel (suvesportlastel), lõppeb alati puhkuse ja nn. üleminekuperioodiga, et nii vaim kui füüsis saaks ennast uuteks katsumusteks energiat täis laadida. Kui hooaja lõpuks kipub tekkima treeningtüdimus ja motivatsioonilangus, siis puhkusega saavad kõik need probleemid lahendatud ning uute treeningutega alustatakse kõrge teotahtega.

Puhkusnädal

Jah, nädalakese võidki jalad seinale visata, süümepiinavabalt puhata. Siiski jalutamine, liikumine looduses jms. on ka perioodil oluline. Samas pead teadma, et mäejalam asub me kõigi jaoks ühel kõrgusel, erinevus on selles, kui kõrgele keegi meist on suutnud ronida ehk kui heasse füüsilisse vormi saanud. Ehk kui me enam ei treeni, siis algab kukkumisprotsess ja mida kõrgemal sa olid, seda kiiremini ja valusamalt kukud. Mis tähendab, et peale mõistlikku puhkust on kergem alustada, kui peale pikaajalist loorberitel lebamist.

Puhkus on ka hea aeg mõelda järgmisest hooajast, panna paika eesmärgid ja strateegiad, kuidas seatud eesmärke saavutada.

Üleminekuperiood

Puhkusele järgneb nn. üleminekuperiood, kus alustatakse järk-järgulise treenimisega, aga seda kaootiliselt ja intuitiivselt ehk teed trenni siis, kui lusti on.Kui hooaja sees on vastupidavusalade sportlased tegelenud individuaalsete aladega (jooksmine, rattasõit, rulluisutamine jne.), siis sel perioodil on treeningute mitmekesistamise eesmärgil soovitav harrastada ka alasid, mida muidu ei tee (nt. pallimängud).

Üleminekuperioodi eesmärk on tutvustada kehale taas treenimist ja tunda sellest lihtsalt rõõmu - luba omale palju puhkepäevi ja hoia intensiivsus madalal ehk tõeline mugavustrenn.

Üleminekuperiood võiks kesta umbes paar nädalat, mis kokku teeb 3-4 nädalat tagasihoidlikku liigutamist.

Puhkamise ohutegurid

Kuigi puhata on mõnus ja tunned, kuidas patareid energiaga täituvad, siis just see viimane võib osutuda ka ohuallikaks. Seda just siis, kui alustad uuesti treenimist, sest tahtmine on suur, aga keha ei pruugi veel valmis olla valitud koormusteks.

Olles puhanud ja tagasihoidlikult treeninud, on sinu kehalised võimed langenud võrreldes selle hetkega, mil sinu hooaeg lõppes. Kui nüüd suure hurraaga pihta hakata, siis võivad tekkida (ülekoormus)vigastusedvõi hoopis veab organism alt ja jääd haigeks. Sestap tuleb koormusi samm-sammult tõsta ja lasta kehal uuesti harjuda - nii tagad parima arengu.

Ka võivad komistuskiviks saada hoopis uued treeningud, mida oled otsustanud proovida. Kas annab märku tugev lihasvalu, kuna antud lihaseid pole ammu kasutatud või halvemal juhul vigastused, mis võivad kontaktspordis lihtsalt tekkida.

Soovitus on lihtne: puhka mõistlikult ja nii, et pärast on nii vaim kui keha valmis taas treenima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles