Naistele: PMS ehk piinad enne «päevi»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste needus - "päevad"
Naiste needus - "päevad" Foto: SCANPIX

Marika Makarova seletab terviseajakirja Üks septembrinumbris hästi lahti, mis on PMS ja annab hüva nõu, kuidas enda olukorda sel ebamugaval perioodil parandada.

Uuringute järgi tabavad PMSi vaevused suuremal või vähemal määral meist ligi kaht kolmandikku. On naisi, keda nad kimbutavad harva ja leebelt, aga ka neid, kelle elurütmi ja töövõime nad halastamatult sassi löövad. Uurime, mida arvavad premenstruaalsest sündroomist tava- ja täiendmeditsiin ning millest võiks vaevade korral lohutust leida.

Rindade tundlikkus, paistes olek, turses pahkluud, pinged või valu alakõhus, kõhupuhitus, iiveldus, higistamine, pea- ja seljavalud, kaalutõus, vedelikupeetus, vistrikud, turris meeleolu, ärevus, väsimus, masendus, unehäired, keskendumisraskused, hajameelsus, nututuju – need on PMSi levinumad füüsilised ja psüühilised vaevused. Mõnedel andmetel saab neid kokku suisa 150.

Menses ja menstruaaltsükkel

Mis on suguküpses eas naisi kollitava menstruatsioonieelse sündroomi põhjuseks, meditsiin päris täpselt öelda ei oska. Arvatakse, et see on seotud menstruaaltsükli jooksul toimuvate muutustega hormoonide tasakaalus: liialt palju östrogeeni progesterooniga võrreldes, liialt vähe kesknärvisüsteemi reguleerivaid virgatsaineid, vitamiinide ja mineraalide nappus. Oma osa võib olla ka looduslikel hormoonilaadsetel rasvhapetel prostaglandiinidel, mille ovulatsioonijärgne kasv kutsub esile emakalihaste kokkutõmbumise ja alakõhuvalud.

Tavaliselt annavad PMSi vaevused endast märku menstruaaltsükli teises pooles ehk umbes 14 päeva enne kuupuhastust, on kõige ägedamad vahetult enne ning kaovad kas kohe või paar päeva pärast mensese algust. Seda, miks, kellel ja kui tigedalt sümptomid vallanduvad, üksikasjalikult ei teata. Suur osa naisi talub toda enimlevinud menstruaaltsükli häiret üldiselt hästi, ent leidub neidki, kes kehas toimuvate muutuste suhtes on väga tundlikud või lausa hirmul. Üks asi on kõigile naistele ühine ometi – menopausi saabudes, mil munasarjades munarakke enam ei valmi, kaob ka premenstruaalne sündroom jäädavalt.

Ent jah... kui poleks menstruatsiooni – seda naiseksolemiseks ja emakssaamiseks hädavajalikku nähtust –, poleks ka PMSi. Naisel, kes murdeeast kuni klimakteeriumini ehk umbes 40 aasta jooksul kordagi ei rasestu, on elu jooksul pea 500 menstruaaltsüklit.

Tsükkel algab verejooksu esimese päevaga ning kestab 21–35, enamasti 28 päeva. Lihtsustatult on asi nii: esimesed kaks nädalat eritavad munasarjad naissuguhormoon östrogeeni, mille toimel muutub viljastatud munaraku vastuvõtmist ootav emaka limaskest veresoonerikkaks, paksuks ja toitvaks; munarakk saab küpseks ja väljub munasarjast – toimub ovulatsioon. Munajuhast emaka poole liikuv munarakk on nüüd 24–48 tundi viljastumiseks valmis ning kui muna- ja seemnerakk selle aja jooksul omavahel kokku ei saa, ta hukkub.

Ülejäänud kaheks nädalaks võtab ohjad üle munarakkude küpsemist takistav progesteroon. Kui viljastumist pole toimunud, annab selle naissuguhormooni vähenemine emakale märku, et jõupingutus oli asjatu. Tarbetuks jäänud limaskest eritub koos verega menstruatsiooni käigus, mis kestab harilikult 3–5 päeva ning mille jooksul kaotab naine verd keskmiselt 30–60 ml ehk alla poole klaasi. Ei hüübi menstruaalveri aga seepärast, et sisaldab hüübimist takistavaid ühendeid.

Kuu ja kuupuhastus

1920. aastail Austria filosoofi ja visionääri Rudolf Steineri ning Hollandi arsti Ita Wegmani loodud antroposoofilise meditsiini nägemuse järgi mõjutab naise 28-päevast menstruaaltsüklit ning temas olevaid kasvamise ja kahanemise rütme Kuu – meie planeedi vee, maailmamere tõusu ja mõõna, taimemahlade liikumise valitseja. Nii nagu Kuu kulgeb 14 päeva tõustes ehk tulvava jõu faasis ja 14 päeva laskudes ehk kahaneva jõu faasis, jaguneb menstruaaltsükkelgi kaheks 14-päevaseks perioodiks. Tsükli esimeses pooles tunneb naine end erksalt ja teotahteliselt, tsükli teises pooles pinges ja paistes – eks näi selline ka kasvav kuu enne täiskuuks saamist. PMSi üheks põhjuseks peabki antroposoofiline meditsiin ebakõla naise kehas toimuva kahanemise ja kasvamise keerulistes rütmides. Vaevadele leevenduse leidmiseks soovitatakse tähele panna keha sõnumeid, sest tihtipeale ütleb keha ise ette, mis aitaks ja rahu tooks.

Kuu poole kummardavad paljud loodusrahvad. Meie oma esivanemadki, kelle ajaarvestus põhines kuukalendril ning paljud tegemised Kuu näival kasvamisel ja kahanemisel. Loomisest täiskuuni Kuu edendas ja pani vedelikud liikuma. Täiskuust loomiseni aga kogus ja rahunes.

India juurtega ajurveedameditsiin seostab menstruatsioone kehavedelikega ning suguelundite probleeme esimese ehk juurtšakraga. Vata-tüüpi naistel on menstruatsioon vähese verega, ent tugevate valudega, pitta-tüübil tugeva verejooksu, vihahoogude ja nahalööbega, kapha-tüübil kaasneb «päevadega» sageli iiveldus ja rindade tundlikkus.

Hiina traditsioonilise meditsiini järgi on menstruaaltsükkel seotud maksaga, sest seal talletatakse verd ning juhitakse selle pääsu organismi. Günekoloogilisi probleeme, kaasa arvatud PMSi, ravitakse sageli maksa toniseerivate ja verd ergutavate taimedega.

Mõtteteraapia ütleb, et tervisehädadel on emotsionaalsed, vaimsed ja energeetilised põhjused. Nende äratundmisest algab ka tee paranemise poole, sest kui oled probleemi põhjuse üles leidnud ja endale teadvustanud, on sul võimalik valida. Kas jätta kõik endiseks või muuta ja muutuda? PMS on seotud naiseks olemise, oma naiseliku energia salgamise, pettumuse, ärevuse, hirmuga. Kas tunned pahameelt, et sul on «päevad», mis piiravad? Kas sulle tundub, et pead end naisena tõestama? Kuupuhastus tuletab meelde su naiselikku alget ja tähendab alistumist keha loomulikele rütmidele. Ära tõrgu, kulge vooluga kaasa, võta rahulikumalt. Tihti on menstruatsiooniprobleemid seotud ka vimmaga meessoo vastu. Lase sel minevikku kuuluval meeste põhjustatud valul minna.

Abi mitmelt poolt

Söök ja jook

PMSi leevendamiseks tasub süüa korraga vähe, ent sageli. Enne «päevi» eelista rohkelt kiudaineid ja liitsüsivesikuid sisaldavaid täisteratooteid, värsket köögi- ja puuvilja, kaunvilju, riisi, pastat. Hormoonide tasakaalu aitavad korrastada asendamatute rasvhapete küllased lõhe, forell, heeringas ja teised külmaveekalad, samuti oliiviõli, pähklid ja seemned.

Vedelikupeetust, ärritust ja unehäireid leevendavat B6-vitamiini, mille vaeguse võib kaasa tuua ka mõnede suukaudsete rasestumisvastaste pillide võtmine, leiad maksast, munakollasest, kapsastest, banaanist, päevalille- ja seesamiseemnetest. Hädavajalikku magneesiumi annab taimne toit: kõrvitsa- ja päevalilleseemned, toorkakao, mandlid, pistaatsia- ja kreeka pähklid, täisteratooted, tatar, hirss, kama.

Ära liialda soolaga, sest see soodustab vedelikupeetust. Taltsuta magusaisu, et hoida veresuhkru tase ühtlane. Loobu kofeiini sisaldavast kohvist, teest, koolajookidest ja ka käsimüügiravimitest, milles kofeiini, sest need häirivad östrogeeni ainevahetust ning võivad suurendada pinget ja ärevust. Ka ebatervislikke rasvu sisaldav ja üldse rasvane toit, liha ja alkohol muudavad PMSi ägedamaks.

Liigutamine

Korrapärane koormus vähemalt 20 minutit iga päev aitab alandada östrogeenitaset. Trenn ergutab ka looduslike opiaatide endorfiinide eritumist, mis leevendavad valu ja tõstavad tuju. Pealegi parandab liigutamine seedimist ja vereringet ning alandab turseid. Jooga, venitused, tai chi, qigong lõdvestavad aga lisaks kehale ka meelt. Kui ägedalt trenni vihtuda, otsusta enesetunde järgi.

Puhkus

Piisav uni ja puhkamine parandavad enesetunnet kuhjaga. Maga ja lõõgastu, et psüühilised ja füüsilised stressitekitajad vaevusi kuhjata ei saaks. Suurepärasteks pingete ja masenduse maandajateks on meditatsioon, vabastav hingamine ja erinevad meeleteraapiad.

Soojus

Lihaseid lõõgastavad ja valu leevendavad soe dušš, vann või kuumaveekott. Heida pikali, pane emakalihaste lõdvestamiseks alakõhule või seljale kuumaveekott ja lama rahus pool tunnikest.

Massaaž

Kogu keha või vaid selja ja alakõhu mudimine toob kindlalt rahu ja muheda olemise. Sama toime on ka akupressuuril ja jalataldadel asuvaid punkte mõjutaval refleksoloogial.

Aroomteraapia

20-minutiline soe mõrusoolavann lavendli eeterliku õliga maandab pinged ja uhub valu. Head teevad, olgu sisse hingates või muul moel, ka aroomiõlid, mis pärit tasakaalustavalt roosilt, östrogeenisarnaselt muskaatsalveilt, hormooni laadi küpressilt ja teekummelilt, närve turgutavalt piparmündilt ja majoraanilt, spasmivastaselt basiilikult ja geraaniumilt, turseid alandavalt aedsalveilt ja apteegitillilt.

Ravimtaimed

Kuningakepiõli, kurgirohu- ja mustsõstraseemneõli sisaldavad asendamatut gammalinoleenhapet, millel on hormoonide tasakaalu korrastav toime. GLA aitab leevendada krampe, depressiooni ja rindade tundlikkust. Ka mustköömneõli on hea “naisteõli”. Mungapipar rahustab, on spasmivastane, peab hormoonid tasakaalus ning suurendab ajuripatsit mõjutades menstruaaltsüklit reguleerivate naissuguhormoonide tootmist. Kuna ajuripats arvatakse olevat kõige aktiivsem hommikul, soovitatakse mungapipart tarvitada enne hommikusööki.

Mõõduka valu vaigistamiseks joo teed värskest ingverijuurest ja kuivatatud kummelist. Esimene aitab verevoolu elavdades vabastada emakas tekkinud seisaku, teine rahustab. Võilill vähendab PMSiga seotud vedelikupeetust, lodjapuukoor lõdvestab emakalihaseid, palderjan maandab pingeid, rosmariin elavdab vereringet. Head teevad ka «naistetaimed» kortsleht, angervaks ja naistepuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles