Kas peaksid oma digitaalmaailma kombeid muutma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõnum, kõne, e-mail, säuts – need on vaid mõned võimalused, kuidas tänapäeval omavahel suhelda. Kas sa aga tunned digitaalse maailma etiketti?

Käitumisraamatute autor Henry Alford toob veebilehel Oprah.com välja mõned näpunäited, kuidas pidevalt teistega ühenduses olles oma häid kombeid säilitada.

Ära vasta telefonikõnele e-mailiga.

Ega e-mailile lühisõnumiga või lühisõnumile Facebooki sõnumiga. Suhtlushierarhias peaksid vastuse saatma samal tasemel või liikuma taseme võrra kõrgemale, mitte madalamale.

Küsi, enne kui postitad viimase peo pilte...

...kas kellelgi on midagi selle vastu, kui need Facebooki jõuavad? Kui keegi avaldab soovi pildid salajaseks jätta, peaksid seda soovi austama ja hoidma neid pilte mitte-Facebooki albumi jaoks.

Ära saada kinos sõnumeid.

Pole tähtis, kui suur vajadus on sul kellelegi midagi öelda. Sind ennast ju ka häirib, kui kellegi teise telefon pimedas saalis pidevalt valgust heidab või häälitseb.

Kasuta digitaalseid võimalusi tänusõnade saatmiseks.

Saada pilt sõbrannale sellest, kuidas sa naudid tema kingitud kleiti. Miski ei ütle «aitäh» paremini kui fotosüüdistus.

Ära vasta pikale, sisukale e-mailile vaid ühe sõnaga.

Keegi teine on kirjaga vaeva näinud ja sinu «Aitäh» või halvemal juhul «Tänks» ei anna sama mõõtu välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles